Négy amerikai egyetemen olyan röplapok jelentek meg, amelyek a zsidókat teszi felelőssé a Brett Kavanaugh főbíró elleni támadásokért.

A minap tudósítottunk arról, hogy több amerikai egyetemen a zsidó diákok fenyegetve érzik magukat. A beszámolók szerint a nyomasztó hangulatért többnyire radikális baloldali és palesztinbarát csoportok tehetők felelőssé. A Jewish Telegraphic Agency friss cikke viszont szélsőjobboldali akcióról számol be.

„Minden egyes alkalommal, amikor Amerika-ellenes, fehérellenes, szabadságellenes esemény történik, zsidók vannak a háttérben” – olvasható azokon a röplapokon, amelyek hétfőn tűntek fel több egyetemen. A JTA úgy tudja, hogy a röplapozás a Kalifornia Egyetem Berkeley és Davis kampuszait, valamint a New York államban lévő Vassar és Marist egyetemeket érinti.

A lapokon Brett Kavanaugh, a legfelsőbb bíróság múlt szombaton megválasztott és már fel is esketett új főbírájának az arcképe látható, körülötte a szövetségi szenátus egyes zsidó tagjainak beazonosítható karikatúrái, a politikusok homlokára rajzolt Dávid-csillagokkal, valamint Soros György arcképe,  aki Donald Trump elnök szerint anyagilag támogatta a Kavanaugh elleni tiltakozásokat szervező egyes csoportokat. A főbírót egy 36 évvel ezelőtt elkövetett szexuális zaklatással megvádoló Christine Basey Ford pszichológusnő karikatúráján”a jó gój” felirat állt.

A röplapok alján a szöveg arról tudósít, hogy „a helyi Stormer könyvklub” készítette azokat. 

A JTA idézi a Rágalmazásellenes Ligát, amely szerint a Stormer Könyvklub (SBC) „Andrew Anglin és az általa működtetett neonáci The Daily Stormer című portál követőinek, illetve támogatóinak fiatal fehér férfiakból álló kis csoportja”.

A Kalifornia Egyetem Davis kampuszának kancellárja, Gary May az egyetem internetes oldalán közzétett állásfoglalásában hangsúlyozta: „a röplapok üzenete elítélendő és nem képviseli közösségünket”. Hozzátette: a röplapokat eltávolították és az egyetem vizsgálatot indított annak kiderítésére, hogy ki helyezte el ezeket.

MTI/zsido.com