A szemüveggel műtét közben keresztül lehet látni az emberi testen.

Az izraeli központú Augmedics cég által létrehozott szemüveg röntgenszerű vizualizációs képességekkel rendelkezik. Az xvision elnevezésű, fejre illeszthető szerkezet valós idejű, röntgenszerű, háromdimenziós képet vetít a sebészorvosok szeme elé, lehetővé téve a számukra, hogy „keresztüllássanak” a beteg bőrén, izomszövetén és csontjain. A képet a sebész retinájára vetíti az eszköz, miközben lehetőség van arra is, hogy az orvos ezzel egyidejűleg figyelje a beteget, és lássa a szükséges információt anélkül, hogy egy távoli képernyőre kellene eközben néznie. A szerkezet kifejezetten olyan sebészeti beavatkozásokhoz ajánlott, ahol merev anatómiai képletekről, például gerincről, vagy a medencéről kell képet kapni.

Az eszközzel folytatott kísérletek már augusztusban a klinikai szakaszba léptek, mondta el az Augmedics elnöke, Niszán Elimelech. Eddig hat műtét során alkalmazták. A 2014-ben alapított, húsz embert foglalkoztató Augmedics központja az észak-izraeli Jokneám település, melynek egy másik innovációs cégéről, a ReWalkról már korábban beszámoltunk.

“Az xvision segítségével látom a háromdimenziós anatómiai részleteket a pánciensek testén keresztül” – mondta Dr. Daniel Sciubba a John Hopkins Orvosi Egyetem idegsebészeti, onkológiai és ortopéd professzora a második, holttesten végzett próbahasználat után. „Könnyű, használata egyszerű és átlátszó, vagyis átlátok az aktuális képen.”

Az Augmedics azt tervezi, hogy szerkezetét a hagyományos sebészeti navigációs rendszereknél olcsóbban kínálja majd a kórházaknak, így dollár százezrek helyett csak dollár tízezreket kell majd az eszközre költeniük – mondta Elimelech.

zsido.com

Forrás: algemeiner

Megszakítás