Négy izraeli turista tett panaszt a román ügyészségen. Állításuk szerint ártatlanul bántalmazták őket a bukaresti kormányellenes tüntetések közelében.

Izrael bukaresti nagykövetsége közleményben számolt be a történtekről. Kifejtették: elfogadhatatlan, hogy négy izraeli turistát ártatlanul bántalmaztak a rendfenntartók. A követség szerint a négy turista a verekedésekhez közeli helyen tartózkodott, egy taxiban ültek, és éppen a szállodájuktól egy bukaresti vendéglő felé tartottak, amikor a csendőrök megállították az autót, kirángatták belőle és megverték őket. A nagykövetség szerint mindez annak ellenére történt, hogy felmutatták útlevelüket, és elmondták, hogy turisták, és semmi közük nincs a tüntetésekhez.

A nagykövetség elfogadhatatlannak és súlyosnak minősítette a történteket, és közölte: a turisták feljelentést tesznek az ügyészségen bántalmazóik ellen.

Hétfő délelőttig több mint harminc tüntető tett panaszt a román katonai ügyészségen, arra hivatkozva, hogy a pénteki bukaresti megmozduláson a csendőrség indokolatlanul bántalmazta őket, testi épségüket veszélyeztetve. A csendőrség a tömegben elvegyülő rendbontók provokációira hivatkozva könnygázt és vízágyút vetett be, majd erővel kiszorította a tiltakozókat a térről.

MTI/zsido.com