Az izraeli függetlenség napján a román parlament megszavazta, hogy az ország nagykövetsége Jeruzsálembe költözzön. A döntéssel azonban az államfő nem ért egyet.

A román kormánykoalíciót irányító Szociáldemokrata Párt vezetője, Liviu Dragnea már korábban közölte, hogy komolyan fontolgatja a követség elköltöztetését. A parlamenti ülés után így fogalmazott: „Meghoztuk a döntést. Megkezdődhet a kivitelezés.” Az ország miniszterelnöke, Viorica Dăncilă szintén Jeruzsálem mellett foglalt állást, ahogy több miniszter is.

A bukaresti szavazás jelentőségét növeli, hogy Románia lenne az első EU-tagország, mely megtenné e lépést. Az Európai Unió természetesen továbbra sem tekinti Jeruzsálemet Izrael fővárosának, de ha egyik tagországa kiállna Izrael mellett, és Jeruzsálembe költöztetné nagykövetségét, feltehetően több másik, a zsidó állammal szimpatizáló ország is követné a példáját. Csehországban komolyan tárgyalnak a dologról, és Magyarország sem zárkózott el ettől a lehetőségtől.

A helyzet azonban nem ennyire egyszerű, ugyanis az ország elnöke, Klaus Iohannis a parlamenti döntés ellen foglalt állást, és a román alkotmány értelmében – elnöki jogköréből adódóan – megakadályozhatja a terv kivitelezését. Iohannis véleménye szerint a román nagykövetség Jeruzsálembe költöztetése ellentétben áll a nemzetközi joggal, és hátrányosan érintené a román érdekeket a közel-keleti térségben. Ezzel együtt tavaly decemberben, amikor az ENSZ elítélő határozatot hozott az amerikai nagykövetség átköltöztetésének bejelentését követően, Iohannis a tartózkodás mellett döntött.

Románia egyébként a kommunista diktatúra időszakában mind az izraeli, mind a palesztin félnek igyekezett a kedvében járni. Románia volt az egyetlen állam a szovjet befolyási övezetben, mely nem szakította meg diplomáciai kapcsolatát Izraellel a hatnapos háború után, ám szoros kapcsolatot tartott fent a PFSZ terrorszervezettel is, és elismerte a palesztin államot.

Rami Hamdalla, a Palesztin Autonómia miniszterelnöke a parlamenti döntést követően azonnal tiltakozását fejezte ki a román diplomáciai testület felé. Hamdalla szerint a román nagykövetség Jeruzsálembe költöztetése súlyosan sértené a palesztinok jogait és még tovább csökkentetné az esélyt a békére.

Cipi Hotoveli, az izraeli külügyminiszter-helyettes bukaresti látogatása során azonban így biztatta Teodor Melescanu román külügyminisztert még a szavazás előtt: „Történelmi lehetőség nyílt meg az amerikai nagykövetség Jeruzsálembe költöztetése következtében. Eljött az ideje a történelmi igazság melletti kiállásnak. Reméljük, hogy Románia is azon úttörő államok között lesz, amelyek elsőkként helyezik át nagykövetségüket az izraeli fővárosba”.

Hotoveli volt az, aki nem sokkal később elsőként üdvözölte a döntést: „Gratulálok a román parlament elnökének az izraeli nagykövetségük Jeruzsálembe költöztetéséről szóló döntésük kapcsán. Bukaresti látogatásomat ebben a szellemben zártam, és már alig várom, hogy megnyíljon a jeruzsálemi román nagykövetség!” Hotoveli hamarosan Csehországba utazik, ahol szintén e témában folytat majd tárgyalásokat.

Benjámin Netánjáhu is üdvözölte a döntést és bejelentette, hogy további fél tucat országgal folytat előrehaladott megbeszéléseket a nagykövetségük Jeruzsálembe költöztetéséről, egyben jelezte azt is, hogy az első tíz állam jelentős kedvezményeket kap Izraeltől.

zsido.com

Forrás: Arutz7