Az ügyészség közölte: azonosították és 24 órára őrizetbe vették azt a személyt, aki halálos fenyegetéseket küldött Maia Morgenstern színésznőnek.

A bukaresti első kerületi ügyészség tájékoztatása szerint a férfi ellen fenyegetés bűntette miatt vizsgálódnak, “súlyosbító körülmény, hogy a bűntettet faji, nemzetiségi, etnikai hovatartozás, nyelvi, vallási, nemi, szexuális irányultság, politikai vélemény vagy hovatartozás miatt követték el” – írja a Hotnews román lap nyomán a magyar nyelvű Transindex.ro portál.

Egy nappal korábban még arról adott hírt a Digi24 tévécsatorna, hogy a hírszerzés segítségével folyó nyomozás során két gyanúsítottat azonosítottak. Nevüket nem adták meg, de házkutatást tartottak mindkettőjük lakásán, Bukarestben és Temesváron.

A romániai magyar lap emlékeztet: Morgenstern a Facebook-oldalán hozta nyilvánosságra a színház e-mail-címére érkezett fenyegető üzenetet, amely a színházi világnap és Pészách ünnepe miatt kettős jelentőséggel bírt számára. Az antiszemita, fenyegető levélben halálos és más testi sérülésekről, illetve a zsidó színház felgyújtásáról írt. A színház épületét “koszos patkányfészeknek”nevezte és azt is leírta, hogy kínzásoknak vetné alá Maia Morgensternt és gyerekeit, mielőtt végezne velük.

A mail feladója egy bizonyos Adrian Ilarie volt, aki azt állította, hogy a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) nevű párt részéről küldi a fenyegetéseit. George Simion, az AUR társelnöke azonban közleményében kategorikusan elítélte az esetet és elhatárolódott az antiszemita uszítástól, fenyegetéstől – írja a Transindex.

A Románia és a Moldova egyesítéséért küzdő, vírus- és oltásszkeptikus szélsőjobboldali AUR tavaly decemberben került be a bukaresti parlamentbe negyedik legerősebb pártként, és máris a magyarok, illetve az RMDSZ ellen indított támadást: közölték, hogy “az etnikai alapon szerveződő politikai alakulatok betiltását célzó alkotmánymódosítást” kezdeményeznek. Alexandru Muraru, a kormány nemrég kinevezett antiszemitizmus elleni megbízottja sürgette a hatóságokat, hogy vegyék komolyan az ügyet, és emlékeztetett az AUR “xenofób, antiszemita és összeesküvés-elméleteket hirdető” megnyilatkozásaira.

Az eset kirobbanása után a román kulturális és közélet számos személyisége kiállt Morgenstern mellett, és nyilvános posztban mondták el véleményüket a szélsőjobboldali, emberéletet fenyegető üzenetről. Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke is szolidaritását fejezte ki a bukaresti Zsidó Színház színészigazgatójával. Szolidaritást vállalt vele a Babeş–Bolyai Tudományegyetem és annak Színház és Film Kara.

Az antiszemitizmus elleni központ szerint Romániában számos ilyen esetre van példa, de a hatóságok figyelmen kívül hagyják őket.

“20 éven át több tucat panaszt nyújtottak be a hatóságokhoz antiszemita és holokauszt tagadó megnyilvánulások miatt. Az összes felkérést a hatályos jogszabályokkal ellentétesen kezelték, ezzel nevetségessé téve az ismételt vállalásokat és politikai nyilatkozatokat, és felületesen, rossz szándékkal, regisztrálták őket, anélkül, hogy valódi és hatékony megelőző intézkedéseket hoztak volna!” – közölte az antiszemitizmus elleni központ sajtóközleményében.

zsido.com