Egy izraeli fejlesztésnek köszönhetően tud újra járni a rendőrnő.

A brit Nicki Donnelly rendőrként szolgált 2009-ig, amikor munka közben baleset érte, és mellkastól lefelé lebénult. Éveken keresztül csak kerekesszékben volt képes közlekedni, azonban egy izraeli fejlesztésnek hála, már ismét önállóan mozog.

Az angliai zsidó intézmények biztonságáért felelős Community Securtiy Trust (CST) és a  Gerald Ronson Family alapítvány támogatásának köszönhetően a rendőrnő megkapta az izraeli Jokneámban működő ReWalk cég külső csontvázként működő szerkezetét, melynek segítségével ismét megtanult járni. Donnelly tavaly áprilisban kapta meg a segédeszközt, és mindössze hét hét leforgása alatt képessé vált az önálló mozgásra. A szerkezet akkumulátorral működő motorokkal segíti a csípő- és térdízületek mozgását. A motorok a felsőtest előredőlésekor lépnek működésbe és megteszik az első lépést. A járás a felsőtest további mozdulataival irányítható.

A rendőrnő személyesen mondott köszönetet a segítséget nyújtó CST-nek és az alapítványnak, miután saját lábán sétált be egy rendezvényükre. “A zsidó közösség nagy figyelmet szentelt nekem. Minél több embernek mesélek az izraeli feltalálóról – aki maga is kerekesszékhez kötött -, annál többen döbbennek rá, hogy a modern technológia jelentős része Izraelből érkezik. Eltökélt szándékom, hogy találkozzam Amit Goferrel, a szerkezet fejlesztőjével. Nagyon hálás vagyok neki.”

Donnelly köszönetet mondott a pénzügyi feltételeket megteremtő alapítványnak és a közösségi biztonsági szolgálatnak is. “Önök visszaadták számomra a választás szabadságát. Most már egy élő robotzsaru vagyok! Korábbi munkám során már hallottam a CST-ről, és a különböző rendőri egységekkel való együttműködéséről, többek között a West Midlands körzettel, ahol én is szolgáltam. Nagyon hálás vagyok az ő támogatásukért is.”

David Rich, a CST egyik vezetője a következőket mondta: “Minden nap együtt dolgozunk a rendőrséggel. Ők azok, akik veszélynek teszik ki magukat közösségeink és az egész társadalom védelmében. Bármelyik rendőr elszenvedhet egy ehhez hasonló sérülést. Nicki Donnelly támogatása ezért szimbolikus jelentőségű, és az egész rendőrség iránt érzett hálánkat fejezi ki.”

Forrás: Jewishnews