A leköszönő izraeli elnök egy két éves, súlyos állapotban levő kislány, Alta Fixler ügyében járt közben a brit trón várományosánál, hogy a gyermeket kezelésre Izraelbe szállíthassák, miután Alistair MacDonald bíró végzése alapján megvonhatóvá vált tőle az életét fenntartó kezelés.

Az indoklásban az szerepel, hogy nem várható, hogy a gyermek állapotában valaha bármiféle javulás álljon be. A gyermek születésekor szenvedett visszafordíthatatlan agykárosodást és nem képes egyedül se enni, se inni, sőt, még lélegezni sem.

A Manchesterben élő, a háredi közösséghez tartozó szülők – akik brit állampolgárságuk mellett izraeli állampolgársággal is rendelkeznek – vallási alapon természetesen nem fogadják el az eutanáziát. Arra kérték a hatóságokat, hogy tegyék lehetővé számukra, hogy gyermeküket az Egyesült Királyságból Izraelbe szállíttassák, hogy a zsidó állam egyik kórházában folytathassák a kezelést. A bíró azonban – az Izrael és Gáza közt fennálló ellenséges viszonyra hivatkozva – megtagadta a kérésüket. Más szavakkal: úgy döntött, hogy jobb hagyni, hogy a kislány meghaljon Angliában, mert az, ha Izraelbe utaztatnák, veszélyeztetné az életét. Hozzátette: fölösleges az utaztatással további fájdalmaknak kitenni a kislányt.

Rivlin elnök a következőket írta Károly hercegnek:

Fontos és sürgős humanitárius üggyel kapcsolatban fordulok ma Önhöz. Talán tudomása van arról, hogy a két éves, manchesteri illetőségű Alta Fixler ügyében egy nemrégiben kiadott bírói végzés értelmében az orvosok engedélyt kaptak arra, hogy kikapcsolják azokat a berendezéseket, melyek életben tartják őt.

Elkötelezetten vallásos zsidó szüleinek – akik egyben izraeli állampolgárok is – leghőbb vágya, hogy a lányukat Izraelbe szállítsák. Vallásos meggyőződésük élesen ellenzi az orvosi kezelés félbehagyását, amennyiben a kezelés képes meghosszabbítani az életét, és megszervezték, hogy biztonságosan Izraelbe szállíthassák és orvosi kezelését Izraelben folytathassák.

Tudom, hogy már voltak felszólalások ez ügyben Őfelsége Kormányában, de úgy érzem, hogy a különleges körülmények személyes közbenjárást igényelnek a részemről Önnél. Tragédia lenne, ha a szülők kérését nem lehetne teljesíteni olyan módon, mely mind a törvényt, mind pedig az ő vallásos meggyőződésüket tiszteletben tartja.

Károly walesi herceg számos hivatalos kötelezettséget átvállal a királynőtől, emellett több száz adománygyűjtő és jótékonysági szervezet védnöke, elnöke, illetve tagja. Korábban Juli Edelstein, izraeli egészségügyi miniszter fordult brit kollégájához a kérdésben.

Forrás: JPress