Reuven Rivlin, Izrael állam elnöke, a zsidó állam megalakulásának 73. évfordulója alkalmából üzenetet küldött Izrael polgárai és a világ zsidósága számára.

Kedves Barátaim!

Hamarosan megünnepeljük Izrael Állam függetlenségének napját, Jom Háácmáutot. Ez alkalomból szeretném üdvözletemet küldeni Jeruzsálemből, a zsidó nép és Izrael Államának fővárosából.

A világ még soha nem volt tanúja egy olyan nemzet újjáéledt szuverenitásának, amely azért küzdött, hogy egy független államot alapítson kétezer év száműzöttség, deportálás, pogrom, a teljes megsemmisítés kísérlete, valamint a hit próbája után.

Mindezek ellenére, visszatértünk őseink földjére, hogy itt alapítsuk meg nemzetünk otthonát.

Nagy büszkeséggel tekintünk vissza eredményeinkre, amelyek népünk minden tagjának eredménye szerte a világon. Sok kihívás és ellenségeink próbálják aláásni létünket, ezekkel kell szembe néznünk nap, mint nap. Nemzetünk gyökeret vert, folyamatosan növekszik, és egyre erősebbé válik. Minden év új kihívásokkal jár.

Az elmúlt évben minket is elértek a világjárvány kihívásai, amely szinte minden ország életét megbolygatták a világban. Mégis reményekkel várjuk, hogy valódi együttműködés és partnerség révén ezt is legyőzzük, és további lehetőségeket találjunk új eredmények elérésére.

Az előző év a Covid-19 járvány miatt nehéz volt ugyan, de ez egyben az új lehetőségeket is hozott régióinkban. Aláírásra került az Ábraham-egyezmény és kapcsolataink normalizálódtak több arab nemzettel. E miatt is reméljük, hogy harmonikusabb jövő elébe nézhetünk.

Reméljük, hogy jövőre már együtt Izraelben ünnepelhetjük Jom Háácmáutot. Addig is szeretnék meghívni mindenkit, csatlakozzon testvéreihez Izraelben és az egész világon virtuálisan, hogy együtt ünnepeljük meg Izrael függetlenségének napját.

Boldog Függetlenség Napját! Jom Háácmáut számeách!

Üdvözlettel,

Reuven (Ruvi) Rivlin

Forrás: neokohn.hu