Az Izraeli Régészeti Hatóság bejelentette, hogy hanuka ünnepén egy ősi menóra-ábrázolást találtak egy ókori ciszterna falába vésve. 

A felfedezést három barlangász tette, akik a júdeai hegyekbe indultak felfedezőútra. Egyikük, Ido Meroz a következőket mondta: “Hallottuk, hogy a térségben érdekes barlangok rejtőznek. Miután leereszkedtünk az egyikbe, érdekes, falba vájt mélyedéseket és falba vésett ábrákat találtunk. Már éppen távozni készültünk, amikor felfigyeltünk egy menóra alakú ábrázolásra. Nagyon izgatottak lettünk, mert egy igazán különleges formájú menóráról van szó. Rögtön értesítettük a régészeti hatóságot.”

A falba vésett menóra három lábon áll, és egyértelműen azt a menórát ábrázolja, mely a második szentélyben állt. A menóra mellé egy keresztet véstek, és látható egy olyan kulcsábrázolás is, mely jellemző az adott korszakra. A ciszterna mellett egy kolombáriumot alakítottak ki, melyben galambokat neveltek. Elképzelhető, hogy a galambokat a szentélybeli áldozatokhoz használták fel.

A kolombárium

“A Bár Kochvá felkelés idejéből (a polgári időszámítás szerinti II. századból) és a bizánci korból is tártunk fel búvóhelyeket és épületeket a térségben. Falba vésett menóra-ábrázolást nagyon ritkán találunk. A felfedezés különlegessége, hogy éppen hanukakor találtak rá. A lelet megerősíti a környékbeli települések zsidó jellegét a második Szentély korában.” – mondta Száár Gánor régész. “A menórát feltehetően azután vésték a falba, hogy a ciszterna kialakítását befejezték, valamikor a második szentély korában vagy a Bár Kochvá felkelés idején. A keresztet a bizánci korban vésték mellé, a IV. század során.” – tette hozzá.

Az új felfedezésen kívül a júdeai hegyekben eddig mindössze két menóra-ábrázolást találtak: Bét Lojában, ahol egy olajprés falán látható egy éppen ilyen alakú menóra, illetve Bét Guvrinban egy temetkezési helyen. Olajmécsesek díszeként ezen a területen a Bét Semes közeli Bét Nátifban, találtak menóra ábrázolást.

A menóra

A különleges leleten fellelkesülve a régészeti hatóság feltárásba kezd a környéken, melynek pontos helyszínét nem árulták el, hogy elejét vegyék illetéktelen személyek kutakodásának.

A leletet felfedező és bejelentő barlangászoknak kitüntetést adtak át, és meghívták őket a régészeti hatóság egyik kutatatási programjára a júdeai hegyekben.

Forrás: Arurtz7