„A héber kultúra megmozgat engem, különleges tartalommal bír” – mondta Marcelo Crivella, a brazil nagyváros keresztény vezetője.

Csaknem 9000 fő vett részt vasárnap Rio de Janeiro első szabadtéri utcai fesztiválján – olvasható a Jewish Telegraphic Agency honlapján. A Fest Rio Judaico nevű eseményt a brazil nagyváros Ipanema nevű negyedének központjában rendezték meg, ahol többszáz zsidó család él. Az egésznapos rendezvény központjában a zsidó tradíció, zene, film- és irodalomművészet, valamint gasztronómia állt.

A fesztiválon Marcelo Crivella, Rio polgármestere is részt vett, aki hangsúlyozta: „A vallások irányában tanúsított tolerancia alapvető fontosságú egy olyan város esetében, ahol súlyos erőszak tapasztalható”. Továbbá hozzátette: „Annak a ténye, hogy az eseményen nagyon sok olyan résztvevő volt, aki nem zsidó származású, a vallások közötti tolerancia létezését bizonyítja.”

„A héber kultúra megmozgat engem. Különleges tartalommal bír” – fogalmazott a polgármester, aki korábban is több alkalommal kifejezte a zsidóság iránti támogatását. Ahogy arról korábbi írásunkban beszámoltunk, az evangéliumi keresztény felekezethez tartozó Crivella nemrég személyesen tette le annak az emlékközpontnak az alapkövét, amellyel a holokauszt áldozataira emlékeznek.

Az eseményen mondott beszédében a polgármester a projekt megálmodója, a nemrég elhunyt Gerson Bergher szavait idézte. „A legnagyobb tisztelet, amit a nácik hatmillió áldozatának emlékére tehetünk az az, ha a világ számára kikiáltjuk: Soha többé holokauszt!”

zsido.com

Kép forrása: JTA

Megszakítás