Vagy fordítva.

A Magyar idők  tudósítása szerint Röhrig Géza, a Saul fia című Oscar-díjas magyar alkotás főszereplője kapta meg New Yorkban a Champions of Jewish Values (A zsidó értékek bajnokai) nevű kitüntetést. A díjat Sheldon Adelson befektető és filantróp adta át Röhrig Gézának, miután lelkes szavakkal ecsetelte a költő-színész érdemeit. A díjat négy éve hozta létre Shmuley Boteach rabbi, aki hosszú ideig az oxfordi egyetem ortodox rabbija volt, egyben az amerikai közélet nagyon aktív résztvevője.

Eddig két színész kapta meg ezt a díjat, Sean Penn és Ben Kingsley. Röhrig Géza Elie Wiesel családjával ült egy asztalnál, s halk, megindító beszédben köszönte meg a megtiszteltetést, amelyben kiemelte, két szempont vezérli a Saul fiával kapcsolatos megnyilatkozásait: egyrészt a fiatalokhoz szeretné a leginkább eljuttatni a filmet, másrészt azt a leegyszerűsítő közvélekedést igyekszik megingatni az emberekben, hogy a holokauszt után nincs miért hinnünk Istenben. Szavait dörgő tapssal jutalmazta a csaknem ezer főből álló közönség – írja a napilap online kiadása.

FullSizeRender (1)

Ezzel nagyjából egy időben a CNN arról tudósított, hogy Sheldon Adelson az amerikai elnökválasztási kampányban felsorakozott Donald Trump mögé. Az ő esetében ez nem csak erkölcsi támogatást jelent, hanem több mint 100 millió dollár összegű adományt is. A Las Vegas-i kaszinótulajdonos a republikánusok jelöltek hagyományos támogatójának számít. Adelson mostani kiállása a republikánus párt egységének megteremtését is szolgálja a botrányoktól sem mentes előválasztási időszak után. A bejelentés azután történt, hogy Trump Washingtonba látogatott, ahol vezető republikánus politikusokkal találkozott, hogy megpróbálja elsimítani az elmúlt fél évben felgyülemlett konfliktusokat. Mivel a párt elitje végig az ingatlanmilliárdos ellen foglalt állását és mindent megtett annak érdekben, hogy ne ő legyen a hivatalos republikánus elnökjelölt, volt mit elrendezni a felek között.

A kép hátterében Sheldon Adelson és felesége
A kép hátterében Sheldon Adelson és felesége
„Lehet nem szeretni Trump stílusát vagy a Twitteren tett kijelentéseit, de az országnak erős vezetésre van szüksége, ma sokkal inkább, mint a történelemben szinte bármikor” – írta Adelson a Washington Post-ban közétett endorsement-jében. „Támogatom Trump erőfeszítését az elnöki szék megszerzésére, és határozottan arra biztatom a republikánus társaimat – különösen a párt választott tisztségviselőit, alkalmazottait, valamit azokat, akik a finanszírozási hátteret biztosítják –, hogy tegyék ugyanezt.      

Bár a cikkében Adelson nem részletezte az általa nyújtott anyagit támogatás összegét, azóta kiderült, hogy ennek nagyságrendje eléri a 100 millió dollárt, ami Trumpnak azért is fontos, mert eddig gyakorlatilag saját maga finanszírozta a kampányát.

IMG_8416

A világ 22. leggazdagabb embereként számon tartott Adelson, akinek a vagyonát közel 26 milliárd dollárra becsülik, az előző elnökválasztás idején is hasonló összeggel támogatta a republikánusokat, de akkor a 98 millió dolláros adományán több mint 30-an osztoztak, most viszont egy másik milliárdos részesül belőle egyedül.

Géza Röhrig’s speech – Gala 2016

Uploaded by Rabbi Shmuley Boteach on 2016-05-12.

Zsido.com/CNN.com/Index/Magyar idők 

Megszakítás