A svédországi Göteborgban egy neonáci csoport tüntetést szervez jom kipur napjára. A felvonulás a helyi zsinagóga közelében is elhalad.

A hónap végén Svédország második legnagyobb városa ad otthont a legnagyobb skandináv könyvvásárnak, melyre 100 000 látogatót várnak. A neonáci eszméket valló Északi Ellenállási Mozgalom aktivistái éppen erre az időpontra jelentették be demonstrációjukat. A forgalom aránytalan megzavarása miatt a rendőrség nem engedte, hogy a főúton masírozzanak. Arra viszont nem gondoltak, hogy a megváltoztatott útvonal éppen a zsinagóga mellett halad el, és pontosan az év azon napján, amikor a legtöbb imádkozó tartózkodik az épületben.

Az egyébként is nagy veszélyben élő és erős rendőri védelem alatt álló zsidó közösség tagjai attól tartanak, hogy a szélsőjobboldali tüntetők inzultálni fogják a zsinagóga látogatóit. Az Északi Ellenállási Mozgalom tagjai hírhedtek antiszemitizmusukról. Miattuk kellett bezárni egy zsidó központot Umeában, ahol túl kockázatosnak ítélték meg az intézmény működését a mozgalom és az iszlám szélsőségesek állandó zaklatása miatt.

A göteborgi zsinagóga

“Mindig nagy veszélynek vagyunk kitéve, és a felvonulás csak rátesz egy lapáttal. Ha megjelennek a szélsőbaloldali ellentüntetők is, az csak fokozza a ránk nehezedő nyomást.” – mondta Allan Stutzinsky, a göteborgi hitközség elnöke. Svédországban a baloldal rendkívül elutasító Izraellel szemben, ami gyakran antiszemitizmusba csap át.

“Szinte minden tagunk családját érintette a holokauszt. Nyilván rendkívül aggasztó lenne a számukra, ha náci felvonulással találkoznának a zsinagóga mellett, ráadásul éppen jom kipurkor.” – tette hozzá Stutzinsky. A hitközség egyébként nem vitatja el a mozgalom felvonuláshoz való jogát, csak az időpontot és a helyszínt kifogásolják.

Erik Nord, a városi rendőrparancsnok elmondta, hogy tiszteletben kell tartani minden csoport tüntetéshez való jogát, a rendbontást azonban szigorúan büntetik.

Az Északi Ellenállási Liga felvonul

Az amerikai Rágalmazásellenes Liga (ADL) arra kérte a svéd kormányt, hogy ne engedjék a felvonulókat a zsinagóga közelébe. “Mi a szólásszabadsághoz való jog elkötelezett hívei vagyunk, akár gyűlöletbeszéd esetében is, tehát nem a rendezvény betiltását kérjük. Azt viszont elvárjuk, hogy biztosítsák a göteborgi zsidó közösség számára, hogy teljes biztonságban érezzék magukat.” – írta Jonathan Greenblatt az ADL vezetője Stefan Lofvan svéd miniszterelnöknek.

Az ADL levele a miniszterelnökhöz

Allan Stutzinsky elmondta, hogy az antiszemitizmus mindennapos jelenség a városban. “Azt gondolhatnánk, hogy az antiszemitizmus megszűnt a II. világháború után. Egy ideig így volt, de az utóbbi időben újra felütötte fejét Svédországban. Most ugyanolyan erős a zsidógyűlölet, mint a harmincas években. Azt hittük, Európa megtanulta a leckét, de úgy tűnik, tévedtünk.”

Forrás: Arutz7