Az izraeli Turisztikai Minisztérium számadatai szerint a zsidó államba körülbelül 4.55 millió látogató érkezett külföldről november végéig. Ez azt jelenti, hogy – immár sorozatban harmadszor – a turisták száma megdöntötte az éves rekordot. A tavalyihoz képest 11 százalékos volt a növekedés, akkor 4 120 800 turistát fogadott az ország.

A 2019 januárjától novemberéig tartó számítások szerint a külföldi turisták közül a legtöbben az Egyesült Államokból (1 257 000), Oroszországból (370 000), Franciaországból (346 000), és Németországból (285 000), valamint Nagy-Britanniából (235 000) érkeztek Izraelbe.

Magyarországról 40 000 látogató utazott a zsidó államba, mely 2018-hoz képest 29%-os, 2017-hez képest pedig 75%-os növekedést jelent. A kiemelkedő ütemű bővülésben része lehet annak, hogy már négy légitársaság is kínál közvetlen járatot a két ország között és mindkét országban két városból (Budapest és Debrecen, illetve Tel Aviv és Éjlát) is útnak lehet indulni.

A nagymértékű beáramló turizmus jót tesz a gazdaságnak: az elmúlt 12 hónapban 23 milliárd sékel (közel 2000 milliárd Ft) bevételt jelentett. „Ez a történelmi teljesítmény egyenes következménye annak a folyamatban levő forradalomnak, amely Izrael népszerűsítése terén zajlik szerte a világon. E folyamatot az izraeli Turisztikai Minisztérium vezeti, és olyan projektek tartoznak hozzá, mint az infrastruktúra fejlesztése, megállapodások nemzetközi légitársaságokkal új járatok indítására vonatkozóan, valamint együttműködés a világ vezető turisztikai ügynökségeivel. A bejövő turizmus egyaránt segíti a perifériák fejlődését és a gazdasági növekedést, és büszke vagyok arra, hogy én vezethetem e folyamatot.” – mondta Járiv Levin turisztikai miniszter.

A Turisztikai Minisztérium egyik igazgatója azt is elmondta, hogy az elmúlt években Tel-Avivra és Jeruzsálemre helyezték a hangsúlyt, ám figyelmüket egyre inkább más területek, elsősorban a Negev és az Árává régió turisztikai fejlesztésére fordítják.

Szakértők úgy vélik, hogy 2019 végére az összes, szállodában eltöltött éjszaka eléri a 12,1 milliót. 2018-ban a külföldi turisták összesen 11,6 millió éjszakát töltöttek el különböző izraeli szállodákban, az idei szám tehát 4,4 százalékos emelkedést jelent az előző évhez képest. A belföldi turizmus ennél kisebb mértékben növekszik, az izraeliek tavaly 13,6 millió éjszakát töltöttek összesen szállodákban, míg idén 1,2 százalékos növekedést tapasztalhattunk e téren, és 13,7 millió szállodai éjszakát töltöttek el a belföldi turisták. Az átlagnál jóval nagyobb volt a növekedés e téren Tverján (Tibériás), Tel-Avivban, valamint a fővárosban, Jeruzsálemben.

Ígéretes továbbá, hogy az ez év januárjában megnyitott Rámon repülőtér, mely mindössze 18 kilométerre van a kedvelt turistacélponttól, Ejláttól, már az egy milliomodik érkezőt üdvözölhette. A mérföldkövet jelentő látogató egy Lufthansa-gép fedélzetén érkezett Frankfurtból.

 

zsido.com