1 millióan ünnepeltek világszerte.

Ahogy a múlt héten beszámoltunk róla, a dél-afrikai főrabbi kezdeményezésére ismét számtalan közösséget vontak be nemzetközi összefogással a sábát csodájába. A szervezők ebben az évben is rekordszámú résztvevőre számítottak, és nem is kellett csalódniuk: a 94 ország 1160 településén közösen ünneplők száma idén meghaladta az egymillió főt. A programsorozat már csütörtökön kezdetét vette közös bárcheszsütéssel és előadásokkal, szombat este, a sábát kimenetele után pedig sok helyütt zenés hávdálát, azaz szombatbúcsúztatást tartottak.

“Soha nem látott számú ember vett részt a programban. Fantasztikus és inspiráló érzés látni, hogy a “Global Shabbat” egymillió zsidót kapcsolt össze egymással. A világ különböző pontjain élő, eltérő háttérrel rendelkező résztvevők együtt dolgoztak azért, hogy ezen a különleges szombaton megvalósuljon a zsidók egysége. Rengeteg zsidó tartott életében először szombatot, és olyan emberekkel kerültek kapcsolatba, akik életvitele nagyban eltér az övékétől.”- mondta Warren Goldstein főrabbi, a kezdeményezés megálmodója.

“A zsidó nép rég nem látott egységének lehettünk tanúi szerte a világon. Rengeteg különböző világnézetű zsidó erre a sábátra félretette a vitákat, nézeteltéréseket és szeretetben és egységben ünnepeltek együtt.”- tette hozzá.

resizedimg97888-jpg

A szombat kimenetlét követően egymás után számoltak be a különböző közösségek az együtt töltött sábátról. Buenos Airesben 8000 nő sütött együtt bárcheszt. Cancun apró zsidó közösségében 15 család ült együtt az ünnepi asztalhoz. Sydney nevezetes óceánpartján, a Bondi Beach-en 850-en köszöntötték énekszóval a szombatot. Az Atlanti-óceán egyik hatalmas hajóján a zsidó utasok közös szombatfogadásra gyűltek össze. Pakisztán egyik utolsó zsidó lakója Karachiban, egyedül ünnepelve csatlakozott a programhoz. Tel-Avivban 1000 fős szombati lakomát tartottak egy hatalmas rendezvényteremben, és a városban további 29 helyszínen ünnepelték a sábátot a program keretében.

resizedimg97890-jpg

Izraelben összesen 163 település csatlakozott a kezdeményezéshez. Sok helyen komplett társasházak szerveztek közös szombatfogadást és étkezést a lakóknak, volt, ahol az utcán terítettek asztalokat. Franciaországban 19 város – köztük Párizs, Grenoble, Nizza és Strasbourg – hitközsége vett részt a programban. A fővárosban 3000 fő részvételével tartottak zenés szombatbúcsúztatást, melyen két híres izraeli előadó, Jisáj Lápidot és Slomi Sábát énekelt.

resizedimg97887-jpg

Goldstein rabbi elmondta, hogy a nemzetközi eseményeket 6000 szervező bonyolította le, az ő munkájukat pedig egymaga fogta össze. A “Global Shabbat” program egy alulról építkező kezdeményezés, melyben az emberek egymásért dolgoznak. Elsősorban ebben rejlik sikerének titka is.” – mondta a főrabbi.

Forrás: Arutz7