Sztároknak kijáró módon fogadta a Real Madrid az izraeli katonát megütő, kődobáló palesztin lányt. Spanyolország izraeli nagykövete elítélte a gesztust.

Ahogy, arról beszámoltunk nyáron engedték szabadon a börtönből a nyolc hónapos szabadságvesztést követően Ahed Tamimit. A 16 éves lányt még decemberben tartóztatták le, nem sokkal azután, hogy anyjával és unokatestvérével együtt a falujuk környékének rendjét fenntartani hivatott izraeli katonákat provokált, majd pofozott és rúgott meg. A katonák – hogy a hadbíróságot elkerüljék – nem reagáltak az erőszakra. Az incidensről készített videofelvételen látható, hogy csak igyekeznek kitérni a bántalmazás elől, de nem ütnek vissza.

A felvétel villámgyorsan elterjedt a közösségi médiában. A nyilvánosság felháborodását követően fogták el a három nőt. A lányt az izraeli biztonsági erők kövekkel való megdobálásában is vétkesnek találta a bíróság. Tamimi ezenfelül rendszeresen uszít a zsidók ellen és terrorizmusra buzdít.

Mindezek ellenére (vagy miatt) Ahed Tamimit pár napja a Real Madrid fogadta ünnepélyes keretek között a Bernabeu Stadionban az Atletico Madrid elleni meccs előtt – számolt be a jta.org. Tamimi egy nevével ellátott mezt is kapott ajándékba a vezetőségtől. A lány előtte apja kíséretében Franciaországban járt, ahol számos politkai eseményen vett részt. A palesztin ellenllásról és a börtönben szerzett tapasztalatairól beszélt a tudósítások szerint.

Az izraeli biztonsági ügynökség a Shin Bet nem engedélyezte, hogy a család Izraelen  keresztül hagyja el Júdea és Szamária területét, tehát egyelőre nem tudni, miként sikerült Európába utazniuk. Az izraeli külügyminisztérium a Twitteren kritizálta a Real Madrid vezetőségét, szégyenletesnek nevezte, hogy olyan valakit fogadnak, aki az erőszakot és a terrort támogatja.

Spanyolország izraeli nagyövete Daniel Kutner az ügy kapcsán azt írta, hogy Ahed Tamimi nem egy békés aktivista, hanem az erőszak és a terror híve. Kifejtette, hogy azok az intézmények, amelyek ünneplik őt, közvetetten az erőszakot támogatják és nem a párbeszédet segítik elő.

zsido.com

Kép: twitter

 

Megszakítás