Nagy jelentőségű felfedezést tettek a somroni Ariel Egyetem kutatói. A késelések okozta, nagy vérveszteséggel járó sérülések gyors kezelésében értek el átütő sikert egy vegyület segítségével.

Az Izraelt sújtó terrorhullám áldozatainak többsége késszúrás okozta gyors vérveszteség következtében vesztette életét. A különböző arab terrorszervezetek oktatófilmekkel és képes leírásokkal magyarázzák el híveiknek az emberi test működését, és azt, hogy hogyan tudják a lehető leghatékonyabb pontokat megcélozni a támadásaik során. A mély sebek erős vérzését eddig csak alacsony hatásfokkal tudták csillapítani az elsősegélyt nyújtó mentősök. Moshe Rogosnitzky kutatásai során azonban felfedezte, hogy a gallium-nitrát sikeresen és vérrög-képzés nélkül képes a vérzés elállítására. A vegyület ezen kívül gyulladáscsökkentő hatású és elősegíti a sebgyógyulást is.

“A gallium használata nagymértékben megnöveli a sérültek túlélési esélyét. Fontos lenne minél hamarabb átlépni a kísérleti fázisból a gyógyászati alkalmazásra. Minél előbb éri el a piacot, annál több életet menthet meg. Az a célunk, hogy nemsokára minden elsősegély dobozban és minden mentőautóban ott legyen a szer”- monda Rogosnitzky.

Késeléses merénylet áldozatát szállítják a jeruzsálemi Sááréj Cedek kórházba
Késeléses merénylet áldozatát szállítják a jeruzsálemi Sááréj Cedek kórházba
Jelenleg az optimális dózis megállapítása folyik, melyet az engedélyeztetési eljárás követ majd. A folyamatok felgyorsításához jelentős összegre van szükség, melyet egy amerikai nonprofit alapítvány segít előteremteni a Stop the Bleeding (LINK) internetes adománygyűjtő oldal segítségével.

Késelni induló terrorista nőktől elkobzott kések
Késelni induló terrorista nőktől elkobzott kések
Forrás: Arutz7