Potsdamban pedig egy kipát viselő zsidó embert inzultált két szír állampolgár.

Néhány napon belül két gyaníthatóan antiszemita motivációjú gyűlöletbűncselekmény is ért zsidó állampolgárokat Németországban.

A berlini Chábád vezető rabbiját két arabul beszélő ember inzultálta, majd leköpte péntek este 9 körül, amikor éppen kilépett a wilmersdorfi kerületben található zsinagógájából. Egyik gyermeke is fele volt a támadás során. Az elkövetőket egyelőre nem sikerült azonosítani, a rendőrség nyomozást indított az ügyben.

Teichtal elmondta a Die Welt újságnak, különösen sokkoló élmény volt a fizikai támadást átélni, majd hozzátette, 23 év alatt Berlinben soha nem tapasztalt hasonlót, bár gyakran hallja, hogy „sz*ros zsidó” a járókelőktől.

A rabbi a német médiának tett nyilatkozatában hozzátette, az ehhez hasonló berlini iskolaudvarokon és utcákon történő támadások ellenére meg van győződve arról, hogy „a legtöbb berlini azt szeretné, hogy a zsidók nyíltan zsidóként tudjanak élni, attól való félelem nélkül, hogy szidják, leköpik, vagy megverik őket ezért.”

“Természetesen nem fogunk elrejtőzni. Továbbra is a szeretet, tolerancia, dialógus és oktatás alapjaira fogunk építkezni.”

A berlini Antiszemitizmus Kutató és Információs Központ jelentése szerint Teichtal lakóhelyén, a Charlottenburg-Wilmersdorf kerületben a múlt évben összesen 80 antiszemita incidens történt, a berlini kerületek közül ez a második legmagasabb szám.

Összességében a fővárosban 1800 antiszemita bűncselekményt jelentettek be tavaly, ami az előző évhez képest 20%-os növekedést mutat.

Egy nappal a berlini támadás után, szombaton, Potsdamban két, a rendőrség által feltételezhetően szír állampolgár inzultált egy 25 éves, kipát és Dávid-csillagot viselő zsidó férfit a helyi vonatállomáson.

“Mikor leszálltam az állomáson, árnyékokat vettem észre magam mögött,”— emlékezett vissza a férfi, állítva, hogy a két férfi leköpte, miközben antiszemita fenyegetéseket és sértéseket vágtak a fejéhez.

A pénteki és szombati incidensek csak a legfrissebbek az elmúlt évek németországi zsidók ellen irányuló bűncselekményeiben. A német belbiztonsági ügynökség információi szerint az elmúlt hónapban nagy arányban, 71,4%-kkal megnövekedett az antiszemita támadások száma.

 

Forrás: neokohn.hu

Megszakítás