“Az antiszemitizmus társadalmi elfogadottságának riasztó példájának” nevezte a Kollegah and Bang elismerését a németországi zsidó közösség vezetősége.

Az Echo Music Award a hip-hop kategóriában díjazta a duó “Young, Brutal, Good Looking 3” című albumát, amelyen a zenészek kegyeletsértő módon említik az auschwitzi áldozatokat, újabb holokausztot látnak szükségesnek és erőszakra buzdítanak.

Az átadó ünnepségre éppen április 12-én, a varsói gettófelkelés emléknapján, az izraeli holokauszt-emléknapon került sor Berlinben.

Charlotte Knobloch, a müncheni és a bajorországi zsidó hitközség vezetője bírálta a zsűrit, mivel egyértelműen antiszemita szövegeket díjaztak és szemmel láthatólag nem ismerik a történelmet. “A zsidóellenes előítéletek megéneklése nem művészet. Ezek a rapperek sajnálatos módon emberek millióihoz és elsősorban fiatalokhoz juttatják el üzenetüket” – mondta.

Heiko Maas német igazságügyi miniszter kijelentette: “Az antiszemita provokáció nem érdemel díjat. Ez visszataszító.”

A díj odaítélését a német zenei élet más képviselői is megdöbbenéssel fogadták.  A rapduó színpadra szólítása előtt Németország egyik legnépszerűbb és legrégebben működő együttese, a Die Toten Hosen frontembere, Campino vett át elismerést. Az énekes így kommentálta kollégái díjazását: “Én legalább annyira kedvelem a provokációt, mint az utánam következő fiatalemberek, csakhogy nálam a nőgyűlölet, a homofóbia, a szélsőjobboldali eszmék és az antiszemita inzultus mind elfogadhatatlan. A provokáció nélkülözhetetlen művészi eszköz, de a rapperek átléptek egy bizonyos határt”. Campino szavait a közönség állva ünnepelte.

Az Echo Awards szervezői a “művészi kifejezés szabadságára” hivatkozva védték döntésüket. Kifejtették azt is, hogy a díj elsősorban az értékesített albumok számát veszi alapul, és a rapperek több mint 200 000 hanghordozót adtak el.  A szervezők ugyanakkor ígéretet tettek arra, hogy a jövőben újragondolják az erőszakra buzdító és kisebbségek elleni előítéleteket megfogalmazó tartalmakhoz való hozzáállásukat.

Kiderült az is, hogy a díjkiosztó bizottság etikai testületének több tagja – köztük a katolikus egyház – kifejezte ellenérzését a Kollegah and Bang elismerésével kapcsolatban, de észrevételüket végül nem vették figyelembe.

Udo Grätz, a díjátadást közvetítő WDR társaság elnökhelyettese így fogalmazta meg véleményét: “Egy cseppet sem érdekel, hogy egy Kollegah-féle rapper mit gondol a zsidókról. Amikor azonban több százezer fiatal menőnek gondolja a zenéjüket, annak ellenére – vagy éppen azért – mert antiszemita közhelyeket népszerűsít, akkor igenis komoly problémával állunk szemben.”

“Ez az eset árt Németország nemzetközi megítélésének. Az antiszemitizmus kezd ismét elfogadottá válni Németországban? Abban is biztos vagyok, hogy egy muszlimellenes szöveg sokkal nagyobb visszhangot váltott volna ki” – mondta Tom Endres, az Airbus zenekiadó igazgatója.

Oliver Polak, a népszerű német-zsidó humorista szerint az antiszemitizmus efféle hivatalos megerősítése miatt történik annyi erőszakos támadás zsidó diákok ellen a németországi iskolákban.

A felháborodás hatására Farid Bang nyilatkozatot adott ki, amiben elnézést kért szövegeik bántó tartalma miatt, és kijelentette, hogy mind ő, mint társa elítéli az antiszemitizmus és a rasszizmus minden formáját.

Forrás: Arutz7