Az egyik legnagyobb izraeli élelmiszeráruház-lánc tulajdonosa és egyben névadója, Rámi Lévi több száz pár tfilint (imaszíjat) adományoz olyan, Európában élő zsidók számára, akik nem engedhetik meg maguknak, hogy tfilint vásároljanak.

A nyilvánosságra hozott részletek szerint minden olyan zsidó jelentkezhet a programba, akinek nincsen tfilinje, illetve tálesza (imalepel). (Ezek jelentőségéről korábban például itt és itt írtunk.) A jelentkezéseket a közösség rabbija juttatja el az Európai Rabbinikus Központhoz (RCE), mely a szétosztásért felelős. Az adomány összértéke egymillió sékel. Közösségenként két pár tfilinért folyamodhatnak a rabbik, hogy bizonyosan azok kapják meg, akiknek a leginkább szüksége van rá. A feltételek között az a kitétel is szerepel, hogy az ilyen módon tfilinhez jutóknak minden nap fel kell raknia azt.

Az üzletember azután csatlakozott a kampányhoz, miután Aryeh Goldberg rabbi, az európai Rabbinikus Központ elnöke felhívást tett közzé. A projektet a néhai Benjamin Wolff rabbi emlékére indították. A németországi Hannover rabbija és Chábád küldöttje másfél hónappal ezelőtt halt meg koronavírus-fertőzés következtében.

Rámi Lévi kapcsolata a tfilineket kiosztó szervezettel nem új keletű. Korábban komoly összegeket áldozott a Központ bár micva programjaira, melyek keretében 13 éves zsidó fiúk vehettek részt izraeli utazáson. A szervezet rabbijának kérését támogatta Májmon Ávitán, a Rámi Lévi boltok láncolatának rabbija. Azt tanácsolta az üzletembernek, hogy vállaljon részt ebben a különleges micvában, hogy európai zsidók ezreinek juttathassanak tfilint.

A Rebbe számtalan alkalommal hangsúlyozta a tfilinrakás fontosságát. 1967-ben indította meg tfilinkampányát, a Rebbe micvakampányai közül az elsőt, melynek célja, hogy minél több zsidó férfi rakjon tiflint nap mint nap. Mára szinte mindennapos látvánnyá vált a világ bármely pontján, forgalmas kereszteződésekben, nemzetközi repülőtereken, világméretű rendezvényeken, hogy – többnyire fiatal – Chábád hászidok az arra vetődő zsidóknak segítenek tfilint rakni és egy rövid imát elmondani. Számos útkereső zsidó számára éppen a tfilint ajánló hászidokkal való találkozás mutatta meg az ősi hagyományok felé vezető irányt.

zsido.com

Forrás: Arutz7 és RCE