És látják a föld minden népei, hogy az Örökkévaló nevével neveztetsz és félnek majd tőled. (5Mózes 28:10)

A Talmud (Bráchot 6a.) szerint nem másról van itt szó, mint a fejre való tfilinről, melyet messziről láthatóan viselünk. A tfilin, mint az Isten és a zsidók közötti szövetség jelképe, különleges védelmet nyújt Izrael népének. Ugyanezen a talmudi oldalon a bölcsek azt tanítják, hogy – szimbolikus értelemben – maga az Örökkévaló is tfilint tesz. „Mi van Isten tfillinjébe írva? Ráv Chijá bár Ávin mondta:

‚Ki olyan mint Izrael, egyetlen nép a Földön?’ (1Krónikák 17:21.)”.

A tfilin micvája nemcsak arra a személyre hat, aki feltekeri. Nemcsak annak fontos, aki – szombat és ünnepnapok kivételével – minden nap felteszi. A tfilin mindannyiunk számára fontos, és aki csak felteszi, legalább életében egyszer, védelmet biztosít az egész zsidó népnek. A tfilin micvájának betartása nem csupán személyes ügy, hanem az egész zsidó közösséget érintő cselekedet. Amellett, hogy a tfilin viselésével szoros kapcsolatot alakítunk ki az Örökkévalóval, egyben őseinkkel is összekapcsolódunk, hiszen évezredek óta ők is e micvával kezdték a napot, illetve reményt ad arra, hogy a leszármazottaink is betartják majd e fontos előírást. A tfilin így egyszerre köt össze a Teremtővel, a múlttal, a jövővel és Izrael egész népével.

Ezért indította útjára az áldott emlékű lubavicsi Rebbe 1967-ben, a hatnapos háború idején a tfilin-kampányt. Csatlakozzon Ön is, segítse, erősítse, támogassa a zsidó népet!

Ha még sosem rakott tfilint, vagy egyedül nem szeretne, esetleg segítségre van szüksége hozzá – és szeretne csatlakozni a kampányhoz – írjon nekünk levelet és összekötjük egy rabbival!

További információt következő írásainkban talál a tfilinről

 

Megszakítás