A hírzárlat miatt nem tudni mi lesz a válasz a Gázából érkező támadásra.

Izraelben csütörtökön az élet visszatért a régi kerékvágásba, ismét folyik például a tanítás a Gázai-övezet közelében is az iskolákban az előző napi palesztin rakétatámadások után – jelentette a helyi média. Elemzők szerint ez azt mutathatja, hogy a keményebb válaszcsapásokat egyelőre elhalasztották.

A tízes tévécsatorna reggeli híradója szerint öt és fél órán át tartott, és éjjel fél kettőkor ért véget a kabinet gázai biztonsági helyzet ügyében összehívott rendkívüli ülése, amelyhez megvárták Gadi Ejzenkot vezérkari főnököt, aki a Gázai övezetből érkező, szerda hajnali rakétatámadás miatt tért vissza haladéktalanul az Egyesült Államokból. Nem lehet tudni, hogy a találkozón milyen döntések születtek, mert Benjámin Netanjahu hírzárlatot rendelt el, amit eddig be is tartottak a máskor a médiának szívesen szivárogtató miniszterek.

A szerdán zárva tartott iskolák megnyitása a megfigyelők szerint azt jelzi, hogy a biztonsági kabinet legalábbis elhalasztotta a súlyosabb válaszcsapásokat a gázai rakétatámadásra, amely Beér-Sevát és egy meg nem nevezett tengerparti várost vett célba. Izrael előző nap már gázai épületeket célzó légicsapásokkal reagált a palesztin övezetből érkezett támadásra, de elhangzottak fenyegetések kemény bosszúról és egy esetleges újabb, a Gázai övezetet uraló radikális iszlamista Hamász szervezet elleni hadművelet elindításáról is.

Az éjszakába nyúló tanácskozás előtt – a Háárec című újság honlapja szerint – Avigdor Liberman védelmi miniszter azt mondta, hogy széles körű katonai lépéseket fog követelni a gázai szélsőségesek ellen. A katonai vezetés ugyanakkor a lap szerint vonakodik a támadástól. Szakértők szerint ennek az lehet az oka, hogy jelentős áldozatok árán sem lehet katonai szempontból komoly eredményeket elérni a gerilla harcmodort folytató Hamásszal szemben. Hadviseléssel nem lehet megakadályozni a határ menti tömegtüntetéseket és az Izraelben tüzek okozását célzó eszközök szélnek eresztését sem.

Ráadásul szerda este a Hamász figyelmeztetést tett közzé, hogy ha Izrael éjszaka támadást indít, akkor a palesztinok azonnal és határozottan válaszolnak, ami a nyugalom helyreállítása helyett a feszültség további növekedéséhez vezetne. A figyelmeztetés elhangzásáig a Hamász nem torolta meg a szerdai húsz izraeli légicsapást, melyek a hajnali rakétatámadást válaszolták meg.

Csütörtökön Beér-Seva mellé telepítik a Vaskupola nevű légvédelmi rendszer ellenrakétáit, hogy ne ismétlődhessen meg a szerdai incidens: egy váratlan gázai rakéta ugyanis telibe talált egy lakóházat – jelentette a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet.

MTI/zsido.com

Megszakítás