A szemtanúk szerint csoda történt, ha néhány perccel korábban, vagy pár méterrel arrébb csapódik be a rakéta, az emberéletekbe kerülhetett volna.

A jesiva legtöbb tanulója ugyanis éppen elhagyta az épületet, és elindultak hazafelé szombatra, és már csak hárman ültek az egyik teremben, amikor csütörtök este, nem sokkal kilenc óra előtt megszólaltak a légvédelmi szirénák. Néhány másodperccel később egy rakéta szakította át az iskola falát nem messze attól a helytől, ahol a tanulók ültek. Sem a rakéta, sem a szerteszét szóródó törmelék, beton és üveg nem tett bennük kárt.

„Két-három méterre volt tőlem”- mondta Sálom Káhlon, az iskola egykori tanulója, és egyik annak a három embernek, akik az épületben tartózkodtak. – „Ha csak egy fél méterrel arrébb csapódott volna be a rakéta, nem tudom, hogy itt beszélhetnék-e most. Jó, hogy a jesivát már a megfelelő védelemmel ellátva építették.”- tette hozzá. Azt is elmesélte, hogy hatalmas dörrenést hallottak, ahogy a rakéta eltalálta a többemeletes épületet, ám robbanás nem történt. Ablakok törtek szét, és egy nagy lyuk keletkezett az épület falán, betontörmelékkel terítve be az utcát. Személyi sérülés nem történt. „Miután a földre vetettem magam, elmondtam a Smá Jiszráel imát. Ez a hitvallásom, és ez mentett meg ebben a helyzetben is” – mondta Káhlon. 

„Csoda történt”- mondta a jesiva egyik vezető rabbija, Slomó Binjámin. – „Tíz perccel korábban még tizenöt tanuló imádkozott a teremben.”

A Lev Ledáát nevű heszder (katonai szolgálatot tóratanulással ötvöző) jesivában nagyjából 150-en tanulnak. Bármely más estén jóval többen lettek volna a helyszínen, ám csütörtök estére kiürül az iskola, mert a diákok otthon töltik a szombatot.

„Kiérdemeltük, hogy csoda történjen velünk. Hálásak vagyunk a Teremtőnek, hogy megmentette a Tóráért fáradozó fiatalokat. A jesiva hallgatói és a város lakosai továbbra is kitartanak az ellenség támadásai közepette. Nem hagyjuk, hogy tönkretegyék a mindennapi életünket. Amíg ők terroralagutakat fúrnak, mi jesivákat és parkokat építünk” – mondta Dávid Fendel rabbi, a jesiva vezetője.  

A jesiva tőszomszédságában egy Chábád zsinagóga áll, ott szintén tartózkodott néhány ember a rakétatalálat pillanatában, mondta Mose Zeev Pizem rabbi, aki éppen heti tóramagyarázatát tartotta a zsinagógában. „Éppen az óra közben voltunk, amikor megszólalt a sziréna, és másodpercekkel később hatalmas és erős dörrenést hallottunk, amitől mindenki felugrott. Egy pillanattal később rájöttünk, hogy mindannyian életben vagyunk”- mondta a rabbi. „Ez nem az első ilyen eset volt. Emlékszem a Szderotot ért első támadásra. 11 éves voltam akkor. Ma már saját gyerekeim vannak, és ők ugyanazt élik át. Nem szabad megengedni, hogy folyamatosan ismétlődjenek ezek az események. Egy erős és határozott csapással kell véget vetni ennek a helyzetnek, csak így lehet a hosszú távú békét és nyugalmat megteremteni” – tette hozzá a Chábád-központ vezetője.

Szderot városának Gázához való közelsége miatt a lakosoknak legfeljebb mindössze 15 másodperc áll rendelkezésükre a sziréna megszólalásának pillanatától a becsapódásig. Az újabb épületeket, melyeket a kétezres évek eleje óta folyamatosan tartó rakétatámadások óta emeltek, gyakran megerősített betonból építik. A találatot kapott jesiva 2012-ben épült.

Ez a rakéta csütörtökön már a második volt, melyet Gázából az izraeli civil lakosságra kilőttek, ám az elsőtől eltérően ezt – eddig tisztázatlan okokból – nem semlegesítette a Vaskupola rakétaelhárító rendszer. Politikusok és más személyiségek elsöprő erejű ellencsapást követelnek a Hámász ellen, valamint a terrorszervezet vezetőinek likvidálását, hogy megszűnjenek végre az állandó támadások. „Ez nem mehet így tovább”- mondta Szderot polgármestere, Álon Dávidi. – „Ahogy már korábban is mondtam, csakis katonai akció hozhat békét a régiónak. A Hámász vezetőit likvidálni kell, méghozzá minél hamarabb. Szderot és a Gáza-övezet környékének lakóit ugyanúgy megilleti, hogy csendben és normális körülmények között neveljék fel a gyermekeiket, mint Izrael bármely más lakóját. Folytatjuk a város fejlesztését, és örömmel fogadjuk a több ezer újonnan érkező családot. A terror nem győzhet le minket” – tette hozzá a polgármester.

Pénteken kora reggel az izraeli légierő néhány célpontot támadott Gázában. Az elmúlt napokban ismét nő a feszültség mértéke, mivel a gázai terroristák megújították a gyújtóléggömbös támadásaikat, amire az izraeli hatóságok a tengeri blokád szigorításával válaszoltak.

zsido.com