Az Angela Merkel vezette kormány magyarázkodni kényszerült, miután új munkatársukról kiderült, hogy az antiszemita uszításnak helyet adó és az Izrael eltörlését szorgalmazó Al-Kudsz felvonulást támogatja.

Az Al-Kudsz napot, melyet a rámádán ünnep utolsó péntekén tartanak, Komeini alapította 1979-ben, az iráni iszlám forradalom után. A felvonulások központi üzenete az, hogy Izraelt a földdel kell egyenlővé tenni. A német fővárosban 1996-ban rendezték meg először ezt a megmozdulást, melyet a Hezbollah terrorszervezet és az iráni vezetés szponzorál.

Ettől függetlenül a német Külügyminisztérium kulturális és kommunikációs részlegének igazgatója, Andreas Görgen meleg szavakkal üdvözölte új kollégáját. Twitter-üzenetében arról informálta a nyilvánosságot, hogy Nurhan Soykan a vallási és külügyi témákkal foglalkozó csapat részét képezi majd.

Abraham Cooper rabbi, a Simon Wiesenthal Központ munkatársa máris tiltakozását fejezte ki: “A német Külügyminisztérium elítéli az antiszemitizmust, de azért a Németországi Muszlimok Központi Tanácsának főtitkárát, Nurhan Soykant nevezi ki a minisztérium vallási és külügyi csapatának tanácsadójává. Így tehát még jobban reklámozhatja az antiszemita Al-Kudsz felvonulásokat és igazolhatja a zsidó állam elleni gyűlöletet”.

Soykan azzal vette védelmébe a terrorszervezetek zászlói alatt zajló megmozdulásokat, hogy “az izraeli politikai ellenzőinek is szükségük van arra, hogy néha kifejezzék a dühüket, és ezért nem szabad akadályt gördíteni a rendezvény megtartása elé”. Az Al-Kudsz felvonulások betiltását számos német politikus és zsidó szervezet próbálja évek óta elérni.

A Jerusalem Post magazin felfigyelt arra, hogy Görgen korábban legalább hét Twitter-üzenetben biztosította támogatásáról Achille Mbembe filozófust, aki holokauszt-relativizálásáról és a BDS-mozgalom támogatásáról ismert.

A Soykan kinevezését követő felháborodás hatására a Külügyminisztérium közleményt adott ki: “A Szövetségi Külügyi Hivatal évek óta hagyományos külügyi feladatokat lát el. Ezeket 2016-ban kibővítettük a vallási ügyekkel foglalkozó részleggel, mert a világ lakosságának több mint 80%-a valamilyen vallási közösséghez tartozik. Fel akarjuk hívni a figyelmet a vallások felelősségére a béke megteremtésében, továbbá szeretnénk jobban megérteni a vallások társadalomra és politikára gyakorolt hatását és megerősíteni a vallásokban rejlő konstruktivitást. Soykan asszony, ahogy keresztény és zsidó kollégái, tanácsokkal látja el a Külügyminisztériumot a vallások béketeremtésben betöltött szerepével kapcsolatban. Soykan asszony már sok éve képvisel különböző szervezeteket és bizottságokat, melyek a vallás, a megértés és az integráció ügyét szolgálják”.

A Törökországból bevándorolt Soykan jelenleg a Németországi Muszlimok Központi Tanácsát képviseli, mely a szunnita és siíta mecsetek és közösségek ernyőszervezete. E tanács tagjai között radikális antiszemita ideológiát terjesztő csoportok is megtalálhatóak. Emellett Soykan a nők hagyományos muszlim viseletének egyik szószólója is. Az általa támogatott felvonulás nagy népszerűségnek örvend az iráni kormány támogatói, a BDS-aktivisták, a Hezbollah és a Népi Front Palesztina Felszabadításáért terrorszervezet tagjai, neonácik és szélsőbaloldali aktivisták között is.

Soykan kinevezéséről megkérdezték Angela Merkel irodáját is, ahol a következő közleményt adták ki: “Nincs semmit hozzátennivalónk ahhoz a válaszhoz, melyet a Külügyminisztérium adott ez ügyben”.

 

zsido.com

 

Forrás: JPost