Összesen nyolc embert vett őrizetbe az argentin rendőrség egy zsidó esküvőn, amelyen figyelmen kívül hagyták a koronavírus-járvány miatt előírt szabályokat.

A héten ez már a harmadik olyan zsidó esküvő volt a jelentős vallásos zsidó lakossággal bíró Balvanera városnegyedben, ahol nem tartották be az egészségügyi rendelkezéseket. Az első menyegzőt május 20-án tartották, ahol 150 résztvevő jelent meg. A másodikat a múlt héten. Ekkor már feljelentést tettek a környéken lakók, de a rendőrség végül nem vonult ki. A legutóbbi alkalommal azonban már komolyan vették a hívást, és behatoltak a magánterületen tartott rendezvényre. Az akcióról beszámoltak az argentin tv-csatornák is. A felvételek tanúsága szerint legalább 250 vendég vett részt az eseményen, nagyon kevesen viseltek maszkot és a kötelezően előírt távolságot sem tartották be.

A zsidó közösség egy tagja elmondta, hogy a legnagyobb esküvőt éppen az a Shuba Israel nevű zsinagóga rendezte, mely eddig már legalább két tagját veszítette el a járvány miatt.

Az argentin zsidóság központi szervezete, továbbá a Buenos Airesben működő Latin-Amerikai Rabbiszeminárium és a Chábád-Lubavics mozgalom egyaránt elítélte a járvánnyal kapcsolatos előírásokat megszegő zsidó közösségeket.

„Az efféle esküvőkön és rendezvényeken való részvétel tilos. Ha valaki mégis ellátogatott egy ilyen eseményre, akkor legalább 35 napon keresztül távol kell tartania magát a közösségeinktől, és karanténba kell vonulnia saját otthonában” – áll az argentin Chábád közleményében.

zsido.com

Forrás: Arutz7