Az incidenst letartóztatás, majd éjszakai összecsapások követték a város zsidó és arab lakosai között. Izrael több városában fellángolt az arab erőszak.

Élijáhu Mali rabbi, a Jáfóban működő Sirát Mose jesiva vezetőjét és kísérőjét érte a támadás, miközben éppen eladó lakásokat tekintettek meg az intézmény számára. Ez az iskola úgynevezett heszder jesiva, ahol olyan fiatalok tanulnak, akik a katonai szolgálatot ötvözik a tóratanulással.

Hirtelen helyi arabok vették körbe a két rabbit és a környék elhagyására próbálták kényszeríteni őket. Amikor ezt egyikük a telefonjával filmre vette, két arab ütlegelni és rugdosni kezdte őket. A hatvan éves Mali rabbi eközben a földre esett, de könnyebb sérülésekkel megúszta a támadást, kórházi ápolásra nem szorult. Az elkövetők után rendőrségi hajsza indult és hamar kézre is kerítették őket.

Az esetet követően a helyi vallásos-cionista közösség tagjai demonstrációt tartottak. A közelükben ellentüntetésbe kezdtek az arabok, akik kövekkel dobálták meg a kiérkező rendőröket. A közeli, szintén vegyes lakosságú Rámlében szintén arabok támadtak három zsidóra és könnygázzal fújták le őket. Néhány nappal korábban a jeruzsálemi villamoson ütött pofon egy arab fiatal két háredi utast. Társa felvette az esetet, majd büszkén megosztotta a Tik-Tok oldalon. A tettest hamar elfogták, jelenleg előzetes letartóztatásban van. Szintén Jeruzsálemben történt az a támadás, melynek során kövekkel és molotov-koktélokkal dobáltak egy autóbuszt Iszáwijében, a város egyik arabok lakta negyedében, miután rájöttek, hogy a jármű zsidókat szállít. Egy másik incidens során a szintén arabok lakta Abu Tor negyedben csapott össze két ellenséges arab család, éles fegyverekkel tüzeltek egymásra, majd felgyújtottak egy házat. A lövöldözésben egy ártatlan, 21 éves arab lány az életét vesztette. A rendőrség dolgát nehezítette, hogy kiérkezésükkor őket is támadás érte, ahogy a lángok megfékezésére érkezett tűzoltóautót is, mely kénytelen volt visszafordulni. Az esti, rámádán imádság után pedig több száz arab támadt a jeruzsálemi Sechem-kapunál (Damaszkuszi kapu) állomásozó rendfenntartókra, akik végül feloszlatták a tömeget.

Binjámin Netánjáhu miniszterelnök elítélte az erőszakos támadásokat és felszólította a rendőrséget, hogy mihamarabb kerítse kézre az elkövetőket. Náftáli Bennett, a Jáminá párt vezetője a következőt fűzte a történtekhez: “Izrael Állama nem egy stetl, ahol bántalmazni lehet a zsidókat. A jafói heszder jesivát vezető Élijáhu Mali rabbit ért durva és erőszakos támadás szégyenfolt az egész nemzeten. Egy olyan erőszakhullámnak vagyunk a szemtanúi, melyben arabok támadnak meg vallásos zsidókat. Ez nem más, mint antiszemitizmus”.

Az agressziót számos politikus és közéleti szereplő elítélte. Egyedül a szélsőbaloldali Békét Most! szervezet vezetője, Járiv Oppenheimer vette védelmébe a támadókat és Jáfó “judaizálásával” vádolta Mali rabbit, amiért ingatlant akart vásárolni a jesiva számára. A már a Bibliában is szereplő Jáfó városa a vele összeépült Tel-Avivhoz tartozik. Lakóinak mintegy kétharmada zsidó, egyharmada arab.

zsido.com

Forrás: TOI