Rabbik csoportja próbált az auschwitzi tábor területén demonstrálni az ott működő katolikus templom miatt, de a rendőrség útjukat állta, s így csak a bejárat előtt tudtak tiltakozni.

A rabbik szerint a templom működése sérti a Genfben 1972-ben zsidó és katolikus vallási vezetők által aláírt megállapodást, illetve a szintén 1972-ben elfogadott, a kulturális és természeti értékek megőrzéséről szóló UNESCO egyezményt.

“Nem létesülhet állandó katolikus istentiszteleti hely az Auschwitz-Birkenau tábor területén” – áll a genfi megállapodásban.

A rendőri fellépés ellenére a tiltakozást vezető Avi Weiss rabbi, az amerikai liberális-ortodox mozgalom szellemi vezetője és társai nem adják fel a küzdelmet, hogy “eltávolíttassák a keresztény szimbólumokat a világ legnagyobb zsidó temetőjéből”. A demonstrálók szerint a templom jelenléte sérti a holokausztban meggyilkolt zsidók emlékét.

“Ez a templom abban az épületben működik, amely egykor a náci főparancsnokságnak adott helyet. Ott, ahol a zsidó rabokat, elsősorban a nőket, megkínozták és megerőszakolták. A szövetségesek által készített fényképeken egyértelműen látszik, hogy a templom a tábor területén belül fekszik. Akárhol is állunk Birkenauban, ha feltekintünk, egy templom felénk magasodó keresztjeit látjuk, melyek árnyékot vetnek a haláltáborra” – mondta Weiss rabbi.

“A birkenaui templom és az általa megvalósuló keresztény jelenlét napjaink egyik legnagyobb fenyegetését jelenti a holokauszt emlékének integritására. A látogatók és a világ közvéleménye azt fogja hinni, hogy a holokauszt a keresztények kiirtására tett kísérlet volt, miközben a valódi cél a zsidó nép teljes megsemmisítése volt” – tette hozzá.

Avi Weiss rabbi egyszer már sikeresen lépett fel egy hasonló ügyben: 1989-ben rabruhába öltözve és sófárt fújva demonstrált az Auschwitzban létesített karmelita kolostor ellen. Az egyházi intézményt abban az épületben helyezték el, ahol a háború alatt a gázkamrákban felhasznált Zyklon-B gázt tárolták. A tiltakozás hatására II. János Pál pápa 1993-ban bezáratta a kolostort.

Auschwitz-Birkenauban az áldozatok 95%-a, mintegy 1.1 millió ember zsidó volt.

A demonstrálók azt is elmondták, hogy természetesen nem a település plébániájának megszüntetése a céljuk, csupán azt szeretnék elérni, hogy a templom ne az egykori tábor területén álljon.

“Ahogy a tábor az enyészetté válik, a túlélők, majd mi, a második generáció is eltávozunk, nem marad Birkenauban semmi, csak a templom és a keresztek” – mondta a rabbi.

zsido.com

Forrás: JPost