Két robbanóeszköz lépett működésbe néhány másodpercen belül, két Chábád rabbi otthonánál New York államban, Rockland megyében. Az egyik helyi politikus antiszemita retorikája meghozta az eredményét.

Az első bomba helyi idő szerint 22:15-kor robbant Simcha Morganstern rabbi házánál, ahol éppen 15-en voltak egy születésnapi ünnepségen. A robbanószerkezet a külső gáztartálynál volt elhelyezve a parkolóban. A helyi Chábád központ vezetője Avremel Kotlarsky szintén ott volt, a másodperceken belül bekövetkező másik robbanás az ő otthonánál történt egy saroknyira onnan. Rögtön hívták telefonon, hogy lángol az egyik fa a háza előtt. 16 éves lánya még látta, hogy három vagy négy fiatal rohan el a helyszínről, egyikük pedig eldobott valamit – olvasható a collive.com beszámolójában. A város tűzoltói gyorsan kivonultak és eloltották a lángokat a rendőrség pedig megkezdte a nyomozást. Kotlarsky rabbi szerint nyilvánvaló, hogy előre eltervezett akció volt, hiszen kifejezetten két rabbi otthona ellen követték el a támadást.

Az antiszemitizmus felerősödését a rabbi – aki 33 éve alapította a helyi központot – a három évvel ezelőtti helyhatósági választásokkal hozza összefüggésbe, amelyen egy bizonyos Ed Day-t választottak elöljárónak. Day folyamatosan támadja az ortodox közösségét, például azzal, hogy szerinte nem biztonságosak a jesivák. Állami vizsgálatot is kaptak emiatt pár hónapja, ami nem talált semmi problémát. Az önkormányzat másik vezetője, a képviselőtestület elnöke elítélte az erőszakos cselekményeket és szintén Ed Day antiszemita retorikáját tette felelőssé. „A szavaknak következményei vannak. A gyűlölet légköre következményekkel jár” – fogalmazott Alden Wolfe.

Kép: collive.com