Rabbik fogtak össze azért, hogy az izraeliek csökkentsék az egyszer használatos műanyagok használatát. És ezt rögtön az ünnepekkel kezdenék.

Harminc, vallásos-cionista rabbi írt alá egy felhívást, amely arra szólítja fel az izraelieket, hogy csökkentsék az egyszer használatos műanyag eszközök használatát. A kezdeményezés egy 27 éves egyetemi diák ötlete nyomán született. A fiatal lány a dél-izraeli Ben Gurion Egyetemen tanul. Felfigyelt arra az egyébként közismert jelenségre, hogy Izrael – sajnálatos módon – élen jár az eldobható műanyageszközök használatában. Ennek egyik következménye, hogy a tengerpartot szennyező szemét 90 %-a műanyag. Az eldobált műanyag aztán visszaköszön a tányérunkon hal  formájában, de még az ivóvízben is megtalálható. A statisztikák szerint Izraelben a világon a második legmagasabb az egy főre jutó eldobható műanyagmennyiség.

A levelet többek között olyan híres rabbik is aláírták, mint Slomó Áviner, a jeruzsálemi Áteret Jerusálájim jesiva vezetője és Juvál Cherlow rabbi, a Cohár Intézet igazgatója. A rabbik azt kérik a közösségektől, hogy tartsák a szemük előtt a bál táschit törvényeit. Ez a tórai tilalom az értelmetlen és szükségtelen rombolást tiltja meg nekünk. Eredete a Tóra ötödik könyvéből, a Dvárimból származó két mondat (20:19-20):

Ha ostromolsz egy várost hosszú időn át, harcolván ellene, hogy bevedd azt, ne pusztítsd el fáját, fejszét emelvén rá, mert ehetsz róla, de ki ne vágd azt, mert ember-e a mező fája, hogy ostrom alá jusson előtted? Csak azt a fát, melyről tudod, hogy nem gyümölcsfa, azt megronthatod és kivághatod, hogy építs ostromot a város ellen, amely háborút visel veled, amíg el nem esik.

Emellett a Kohelet Rábá midrást is idézik, mely éppen a szukot szombatján felolvasott Koheletet (Prédikátor könyve) magyarázza, illetve egészíti ki. A mondat (Kohelet 7:13) így szól:

Nézd az Isten művét; mert ki egyenesítheti ki azt, a mit ő meggörbített?

„A vallási ünnepek alatt jelentősen megnő az egyszer használatos műanyagok, illetve műanyag csomagolóanyagok felhasználása” – mondja a felhívás, amely arra buzdítja az olvasóit, hogy legyenek a műanyagok által okozott környezeti ártalmak tudatában, és próbálják meg csökkenteni a felhasznált mennyiséget mind az ünnepek alatt, mind pedig az év többi napján.

A felhívás kezdeményezője a Midreset Éjn Prát nevű, pluralisztikus zsidó tanulmányokat biztosító felsőfokú iskola tanulója volt. Bár ő maga nem vallásos, mégis vannak kapcsolatai a vallásos világgal: „A szobatársam vallásos volt… és már hosszú ideje gondolkozom azon, hogy a vallásos cionista szektor minden ágának rabbija által elfogadott, közös állásfoglalás hatalmas jelentőséggel bírna… Úgy éreztem, tennem kell valamit.” – nyilatkozta. A diákok környezetvédelmi mozgalmában aktív Sáfrán azonban ezt is elismerte: „Nem szeretem azt a vádló ujjat, mely oly gyakran csak a vallásos közösségre mutat, mintha ők volnának az egyetlenek, akiktől a szennyezés ered, és akik nem törődnek a környezettel. A szekuláris társadalom sem viselkedik tökéletesen”

Sáfrán azt is elmondta, hogy azért hangsúlyozta az egészségügyi vonzatokat, mert sok ember úgy véli, a műanyag csupán a tengeri teknősök problémája, és ezért nincs hatással az életükre. „Nagyon fontos volt a számomra, hogy kiemeljem, hogy bármit engedünk is ki a természetbe, azt a természet visszaköpi ránk. Az elmúlt évek kutatásai az emberi ürülékben és az anyatejben egyaránt kimutattak mikroműanyag-részecskéket.”

A rabbikhoz a közösségi média segítségével sikerült eljutni. „Kétségek voltak bennem azzal kapcsolatban, hogy mennyire egyeznek majd bele a rabbik, de örömmel fedeztem fel, hogy a legtöbbjüknek fontos volt a téma. Néhányan közülük azt is mondták, hogy már dolgoznak azon, hogy minél kevesebb egyszer használatos műanyag eszközt használjanak mind a jesiváikban, mind pedig az otthonaikban, mások pedig megígérték, hogy körülnéznek a házuk környékén, hogy biztosítsák, megindulnak a változások.”

Az elmúlt években egyre több rabbi szólal fel környezetvédelmi kérdésekben, mint például a lág báomeri máglyák okozta légszennyezés, vagy a jom kipur előtti kápárot szokásának élő állattal való végzése ellen.

 

zsido.com

 

Forrás: TOI