A tasmániai Chábád-központ rabbija elhatározta, hogy felkeresi az ott élő 300 zsidót. Ez elsőre nem tűnik nagy feladatnak, de Tasmánia rengeteg szigetből áll.

A Flinders-sziget Ausztrália és Tasmánia között helyezkedik el. Népessége télen 300, nyáron 700 fő. Közülük mindössze négyen zsidók. Rabbi még sosem járt a szigeten azelőtt, hogy Yochanan Gordon rabbi és felesége, Rochel néhány hete megérkezett. A házaspár a tasmániai Chábád-központot vezeti és fontosnak tartották, hogy távolabbi szomszédjaikkal is megismerkedjenek.

Az eleinte brit börtönszigetként hasznosított Tasmániába a XIX. század első felében érkeztek Angliából az első zsidók. Judah Salamon és testvére 1845-ben építettek zsinagógát a fővárosban, Hobartban, amely a mai napig üzemel. A közösség irattárában fennmaradt egy levél, melyben azt tudakolják a brit birodalmi főrabbitól, hogy a zsidó elítélteket felhívhatják-e a Tórához. A válasz az volt, hogy mivel zsidók, így részét képezik a közösségnek, de megtisztelni nem szabad őket, így ne hívjanak fel rabokat a Tórához.

A látogatás ötlete egy tavalyi közösségi vacsorán merült fel, amikor Gordon rabbi arra biztatta a résztvevőket, hogy minél több embert vonjanak be a parancsolatok gyakorlásába. A rabbi magára vállalta, hogy ehhez személyesen keresi fel a Tasmániában élő mintegy 300 zsidót. Ez nem könnyű feladat, mert a központi szigethez még 334 kisebb sziget is tartozik.

Gordon rabbi úgy döntött, hogy először azokat keresi fel, akik a legelszigeteltebb helyen élnek. A rabbi egy kisrepülőgéppel érkezett a Flinders-szigetre, ahol a helyi zsidó közösség tagságának egynegyede vonult ki a repülőtérre, hogy köszöntse: Paul Wiliamson, aki a sziget alkohollepárló üzemét vezeti. Gordon rabbi mezuzát vitt a férfinak, aki elhelyezte azt háza bejáratán, majd – életében először – tfilinben imádkozott. Gordon rabbi és Wiliamson ezután megtárgyalták, hogy miként lehetne kóser gint készíteni a lepárlóban. Ezt követően Kate Mooney-t kereste fel, akit wombat lady-ként ismernek a helyiek, mert autóbalesetben elárvult wombat kölyköket nevel fel. A rabbi még egy zsidó turistával is összetalálkozott, aki szívesen vette a rabbi tanítását.

Gordon rabbi vállalása óta már negyven, elszórtan élő tasmániai zsidóval ismerkedett meg. Már csak 260 van hátra…

zsido.com

Forrás: crownheights.info

 

Ez a cikk azért jelenhetett meg, mert olvasóink egy része tavaly az EMIH-nek ajánlotta fel a személyi jövedelemadója 1 százalékát. Erre a segítségre idén is szükségünk lesz.

zsido.com szerkesztősége azért dolgozik, hogy olvasóink minél érdekesebb és sokszínűbb tájékoztatást kapjanak a zsidóságot érintő hazai és nemzetközi eseményekről, valamint a judaizmussal kapcsolatos kérdésekről.

A munkánkat az 1 százalékos felajánlások teszik lehetővé. Ezért arra kérjük minden kedves olvasónkat, hogy támogassa adója 1 százalékával az EMIH-et, a zsido.com fenntartóját.

Az EMIH technikai száma: 1287

 

Megszakítás