Európa legismertebb zsidó temetőjének teljes digitális archiválásán dolgoznak már évek óta Prágában.

A Prágai Zsidó Múzeum nagyszabású digitalizálási projektje az utolsó szakaszába érkezett. Évek óta tart a cseh főváros szívében található régi zsidó temető sírköveinek „digitalizálása”, a hozzájuk kapcsolódó információk összegyűjtése, de még így is évek kellenek a munka lezárásához – olvasható a jewish-heritage-europe.eu-n.

Ez a temető Európa talán legismertebb zsidó öröksége, ahol a feltételezések szerint több tízezer ember nyugszik a több mint 13 ezer, sűrűn álló sírkő alatt. A zsidó történelem számos jelentős alakja, nagyhatású rabbija lelt itt végső nyugalomra az évszázadok során. A múzeum történésze, Daniel Polakovic elmondta: mind a 13 415 sírkövön szereplő személyt nyilvántartásba veszik, olyan adatokkal együtt, mint a származási helye, foglalkozása, stb.

Teljes fényképes dokumentáció is készül, amin még dolgoznak – tette hozzá a szakember. A 2003-ban elkezdődött munka, a XIX. században keletkezett dokumentációkra is épít. A végcél egy jól használható, egységes adatbázis. A temető legrégebbi beazonosítható sírköve 1439-ből szármatik, 1787-ben fejezték be ezen a helyen a temetkezéseket.

Kép: jewish-heritage-europe.eu