Micháel Ben-Zikri egy beduin asszonyt és három gyermekét (7, 10 és 14 évesek) mentette ki a vízből múlt pénteken, ő maga azonban a hullámok közé veszett. Az asdodi férfit szülővárosában temették el vasárnap.

Az elnöki elismerés átadási ünnepségére – melyet a hagyományos zsidó gyászhét, a sivá után tartanak meg – Reuvén Rivlin izraeli államelnök meghívta a Ben-Zikri családot és a megmentett beduinok családját is. A hős férfi egy olyan civil kitüntetésben részesül halála után, melyet azon izraeliek kaphatnak meg, akik tetteikkel példát mutatnak embertársaiknak. Ezt a nemrégiben alapított, “Kiváló Szolgálatért Polgári Érem” elnevezésű elnöki kitüntetést először Ben-Zikri érdemelte ki.

A 45 éves Ben-Zikri az Askelonhoz közeli Zikim mellett található Sikim víztározóban fürdött a családjával, amikor felfigyelt egy vízben küszködő nőre és gyermekeire. Azonnal a mentésükre indult, de miután sikeresen végzett a feladattal, a kimerültségtől elmerült a vízben és megfulladt. A Hura településről érkezett Ál-Kárem család a víztározó alján kialakult víznyelők miatt került bajba.

Ben-Zikri temetésén részt vett Táleb ál-Száná, egykori parlamenti képviselő, aki ígéretet tett arra, hogy megőrzik a hős emlékét és utcát neveznek el róla Lakia arab településen. “Az egész arab közösség, északtól délig, minden egyes háztartás, osztozik az önök fájdalmában” – mondta ál-Száná.

A temetésen nagy számban képviselte magát a beduin közösség és hálájukat fejezték ki az önzetlen férfi családjának.

 

zsido.com

 

Forrás: JPost