Ahhoz, hogy reggel a friss, illatos kávénkat kortyolgassuk, általában hatalmas szén-dioxid-kibocsátással jár, mivel a termelési lánc minden szakaszában több ezer kilométert kell megtenni és számtalan csomagoláson átesnie a szemeknek. A kávégépek általában már pörkölt kávébabot használnak, ami erőforrás-igényes folyamatot jelent, valamint egyik helyről a másikra történő szállítást.

Az Ansā izraeli startup cég kifejlesztett egy egyedülálló módszert, amely lehetővé teszi a kávéfogyasztók számára, hogy otthon maguk pörköljék meg a kávészemeket, rengeteg pazarló, nem fenntartható csomagolás és a melegítéssel járó szennyezés nélkül – írja a nocamels.com.

A cég egy hőmentes, elektromos pörkölési módszert talált ki. A kávészemek molekuláit hozza mozgásba, ami hőt termel belül. A nappaliban nem lehet hagyományosan pörkölni, mert zajjal és füsttel jár – magyarázza az egyik alapító.

A Ramat Gan-i székhelyű vállalat a pörköletlen zöld kávébabot házhoz szállítja, készen arra, hogy az otthoni gépükben pörköljék a megrendelők, így kiiktatva a termelői lánc több szakaszát, állandó minőségben. A kávébabot kartondobozokba csomagolják, műanyag, szilikon, alumínium vagy bármilyen káros anyag nélkül, ami így akár két évig is eláll. Az Ansā egyenesen a termelőktől szerzi be az alapanyagot, nincs közvetítő, így több marad a farmereknél is.

 

Megszakítás