Izraelt sem kerülte el a lehallgatási botrány, igaz ott jesiva hallgatókat figyelték meg ismeretlenek.

A Kirját Árbában működő jesiva tanulói megdöbbenve fedezték fel, hogy az intézmény egyik kanapéjában lehallgató berendezés rejtőzik. A poloskát a tartószerkezetben helyezték el, egy fatokba rejtve. Az eszköz kiemelését videóra rögzítették. Nem sokkal később egy újabb berendezésre bukkantak. Egy hozzáértő megállapította, hogy rendkívül fejlett eszközről van szó, melynek beszerzése nem lenne egyszerű egy hétköznapi ember számára. A tanulók feltételezése szerint a Sábák, azaz a belbiztonsági szolgálat zsidó ügyekkel foglalkozó részlege állhat az ügy mögött. Felháborodásuknak adtak hangot, amiért a Sábák a jesiva tanulóit vette célba és megsértette a magánéletüket.

“Ez a kanapé már évek óta szolgálja a hallgatókat, és minden egyes költözésnél elkísért minket. Hihetetlen, ami történt. Elképesztő, hogy amikor ilyen káosz uralkodik az országban, a Sábák éppen minket zaklat. Aggódunk, hogy további eszközök lehetnek elrejtve valahol. Nehéz megemészteni a történteket” – mondta Imánuel, az egyik tanuló.

Az intézmény vezetői felvették a kapcsolatot a Honénu jogvédő szervezettel, mely elsősorban hatósági túlkapásokkal foglalkozik. Ügyvédjük, Ádi Kédár a következőt fűzte az ügyhöz: “A biztonsági szolgálatok és elsősorban a Sábák zsidó ügyekkel foglalkozó részlege folyamatosan megszegi az emberi jogokat, ez esetben pedig a megfigyeltek magánéletét is. Óriási és döbbenetes botránnyal állunk szemben. Gondoljuk végig, hogy mi történt. Lehallgató készülékeket helyeztek el egy jesivában. Durván megsértették a tanulók privát szféráját és emberi jogait. Követeljük, hogy állítsák le az efféle akciókat és azonnal vizsgálják ki az ügy részleteit, hogy a jövőben ne fordulhasson el hasonló eset”.

Mose Árbel rabbi, a Sász párt parlamenti képviselője Náftáli Bennett miniszterelnöknek tett fel írásban kérdéseket. “Egy igen jól megtervezett lehallgatási akciót lepleztek le Kirját Árbában, egy jesivában. Két nagyon fejlett és drága berendezést találtak egy kanapéba rejtve. A körülményeket értékelve egyértelmű, hogy a Sábák felelős a történtekért, amely valamiért meg akarta figyelni a tanház hallgatóit. Vallásos intézményben lehallgatást végezni nemcsak a rabbik és a tanulók jogainak durva megsértése, hanem a vallásszabadság és a véleményszabadság sárba tiprása is. Azokat a sötét időket és országokat idézi fel, amikor a hatóságok a zsidó intézményekben folyó vallási aktivitás után kémkedtek. A vallási parancsolatok betartása, a szent szövegek tanulmányozása, a vallásos eszmecsere alapjognak számít egy demokratikus országban. A vallási diskurzus szabadságának korlátozása, az ebbe való beavatkozás és a kémkedés nem fér össze az állam azon kötelességével, hogy védelmezze a polgárok vallásszabadsághoz és véleménynyilvánítási szabadsághoz fűződő alapvető jogát. A következő kérdéseket szeretném feltenni mindezzel kapcsolatban: Valóban a Sábák a felelős a lehallgatásért? Miért engedélyezték és ki adta az utasítást? Milyen eljárás során engedélyezik egy vallási intézmény lehallgatását?

A miniszterelnök egyelőre nem reagált a megkeresésre.

zsido.com

Forrás: Arutz7