Bizonytalanná vált az intézmény finanszírozása. A magánadományozókat elriasztja a kialakult vita.

Egy bizottság májusban jóváhagyta Dariusz Stola további öt évre szóló kinevezését, de Piotr Glinski kulturális miniszter még mindig nem nevezte ki hivatalosan a szakembert – derül ki ynetnews.com cikkéből.

Glinski közölte, még mérlegeli a döntést, mert Stola állítólag nem ment bele, hogy a szmolenszki légikatasztrófában elhunyt Lech Kaczynski emlékének szentelt konferenciát tartsanak a múzeumban. Ikertestvére Jaroslaw Kaczynski vezeti jelenleg a konzervatív kormánypártot. A történet négy évvel ezelőttre nyúlik vissza, akkor akadt el a konferencia szervezése. A kormány időközben azt a kiállítást is kritizálta, amit tavaly rendeztek az 1968-as antiszemita kampány évfordulója alkalmából.

A Polin 2013-ban nyílt meg, hogy bemutassa a lengyelországi zsidóság ezer éves történetét a holokausztig. Az intézményt, ami egyben konferenciaközpont is, eddig 3,4 millió ember kereste fel. A finanszírozását közösen szervezi és biztosítja egy zsidó szövetség, Varsó városa és a kulturális tárca. Mindhárom képviselteti magát az igazgatót jóváhagyó bizottságban. A kialakult helyzet elbizonytalanított több amerikai és izraeli adományozót – nyilatkozta Dariusz Stola helyettese. Eddig összesen 5,8 millió dollárnyi adományt kapott a múzeum, az építésének 40 százalékát finanszírozták így.

zsido.com

Kép: ynetnews.com

Megszakítás