Játék határok nélkül?

Még csak a múlt héten tették elérhetővé, máris nagy botrányt okozott a Pokémon Go nevű applikáció – olvasható a Jewish Telegraphic Agency oldalán. A játék lényege, hogy a résztvevőknek az okostelefonjaik kamerái és GPS rendszere segítségével kell megtalálniuk a világ különböző pontjain elhelyezett mesefigurákat, melyeket az 1990-es években népszerű Pokémon mesékből és kártyákról ismerhet a nagyközönség.

A villámgyorsasággal népszerűvé vált alkalmazás elsőként hétfőn került a média figyelmének középpontjába, amikor a New York Magazine közölte: az auschwitzi haláltábor helyszínén is felbukkant egy figura. Kedden a Washington Post arról számolt be, hogy az amerikai Holokauszt Múzeumnál is egyre több játékos gyűlt össze, hogy megtalálja az ott feltűnő ábrákat.

pokémon_DC

A kedélyeket tovább borzolta az a kép, melyen egy játékos a magából mérges gázt kibocsátó Pokémont fotózta le a múzeum Helena Rubenstein előadójában, ahol a náci gázkamrák elől megmenekült túlélők emlékei láthatók.

„Nem helyénvaló játszani a nácik áldozatainak emlékmúzeumában” – hangsúlyozta Andrew Hollinger, az intézmény kommunikációs igazgatója. „Próbáljuk kideríteni, hogyan lehetne kizárni a múzeumot a játékból” – tette hozzá.

pokémon_wall

Pokémonokat eddig az izraeli Kneszetben, és Jeruzsálem több más pontján is felfedeztek. A zsidó kötődési helyszíneken kívül a 2011. szeptember 11-ei tragédia helyszínén emelt Ground Zero múzeumnál, valamint Brooklynban, egy afroamerikai emlékhelyen is felbukkantak.

 

zsido.com