Mi történt az elmúlt héten Izraelben?

Kétévnyi előkészítés után bevezetik az egészségtelen hozzávalókat tartalmazó élelmiszerek feltűnő megjelölését az izraeli üzletekben. A túl sok cukrot, sót és telített zsírt tartalmazó élelmiszerek csomagolásán piros jelzés hívja majd fel a figyelmet a termék elfogyasztásával járó egészségügyi kockázatokra. A törvény megalkotása folyamán az élelmiszeripari vállalatok erőteljes lobbitevékenységet folytattak, hogy a címkézés csak önkéntes alapon történjen és a káros termékek helyett inkább az egészséges termékeket jelöljék meg. Ezen felül azt is kérték, hogy a jelölés a csomagolás hátulján és ne az elején jelenjék meg. A Kneszet munkaügyi, jóléti és egészségügyi bizottsága elutasította a vállalatok javaslatait. Kivételek azért lesznek: mentesülnek a piros címkétől azok a kis csomagolású termékek, melyek kiterjedése nem haladja meg a 25 cm2-t, a természetes gyümölcslevek, valamint a mesterséges édesítőszerrel készült üdítőitalok. A rendelkezéstől azt várják, hogy az izraeli vásárlók tudatosabban, az egészségtelen élelmiszereket kerülve vásárolnak a jövőben. A törvény 2020 elején lép életbe, hogy az élelmiszeripari cégeknek ideje legyen minél több egészségesebb, címkére nem kötelezett termék kifejlesztésére. 

Jönnek a piros címkék

Támadás a megemlékezőkre

A rakétázás mellett a pszichológiai hadviselést is bevetette a Hámász terrorszervezet, amikor pénteken éppen abban az időben lőtt ki három rakétát a Gáza-övezetből, amikor a közeli Kfár Ázá kibucban Oren Saul 24. születésnapját ünnepelték szimbolikusan. A katona 2014 nyarán esett el az övezetben, amikor páncéltörő gránát találta el azt a csapatszállító járművet, melyben hat társával együtt utazott. A robbanástól mindannyian életüket vesztették. Oren holttestét elrabolták a terroristák, és azóta sem adták át Izraelnek, hogy a család méltó módon eltemethesse. A Hámász egy élő katona foglyul ejtését jelentette be, ám az izraeli hadsereg illetékesei biztosra veszik, hogy csupán a holttestet szerezték meg. Az izraeli kormány eddig nem tudta elérni, hogy a katona földi maradványai (együtt egy másik elesett katona, Hádár Golding holttestével együtt) visszatérhessenek Izraelbe.

A születésnapi ünnepség egyben a család és a barátok protestálása is volt az ügyben. A megemlékezés közben harsantak fel a légvédelmi szirénák, és a résztvevők a közeli óvóhelyekre szaladtak, vagy a földre vetették magukat. A Vaskupola egységei két rakétát a levegőben megsemmisítettek, a harmadik lövedék egy épületbe csapódott, személyi sérülést nem okozva.

“Kellemetlen és félelmetes esemény volt. A legfontosabb dolog, hogy senki sem sérült meg.”- mondta Zehává, Oren édesanyja. A ceremónián megjelent Ávi Gábáj, a Munkapárt elnöke is. “A megemlékezés közepén indított rakétatámadás bizonyítja a több ezer szemtanú számára, hogy megszűnt az elrettentő erőnk. Tudták, hogy éppen egy rendezvény zajlik itt, ezért tüzeltek. Ez elfogadhatatlan. Remélem, a hadsereg megteszi a szükséges válaszlépéseket.” – jelentette ki.

A közeli Beeri kibucban élő Chájim Jelin, a Jes Átid párt parlamenti képviselője szintén a megjelentek között volt. “Már 17 éve így élünk. Minden egyes rakéta után újabb otthont építünk, és folyamatosan növekszünk. Nem hagyjuk, hogy ők nyerjenek. Tovább folytatjuk a mindennapi életünket, mintha nem lennének rakéták. A hadsereg és a védelmi minisztérium feladata, hogy olyan csapást mérjenek a terroristákra, hogy megszűnjenek a támadások.” – nyilatkozta.

Az izraeli hadsereg ágyútűzzel és több légicsapással torolta meg a rakétakilövéseket. A holttestek visszaszerzése érdekében az izraeli kormány eddig nem volt hajlandó visszaszolgáltatni a Hámásznak a terroralagutak beomlasztása során életüket vesztett terroristák maradványait. A Legfelsőbb Bíróság azonban törvényellenesnek minősítette az eljárást, és a holttestek kiadására kötelezné Izraelt. A kormány felháborodással fogadta a bíróság állásfoglalását, és a végrehajtás elhalasztását kérelmezték, hogy megoldást találjanak a terroristák holttestének visszatartására, ameddig a Hámász nem adja át a két katona földi maradványait.

Légiriadó közben

Felmérés a haredi közösségről

Az izraeli Demokrácia Intézet felmérése szerint az elmúlt évtizedben sokat változott a szigorúan vallásos haredi közösség életmódja. A már egymillió főt – azaz a teljes lakosság 12%-át – kitevő társadalmi csoport körében csökkent a szegénység, csökkent a gyermekvállalási kedv, és nőtt a felsőoktatásban és a munkaerőpiacon megjelentek aránya. Amíg 2003-ban egy átlagos haredi családban 7.5 gyermek nevelkedett, addig mára ez a szám 6.9-re csökkent. Mivel még így is a társadalom leggyorsabb ütemben gyarapodó rétegét teszik ki, 2065-ra várhatóan már az izraeli zsidók 40%-a közülük kerül ki. Amíg tíz éve mindössze ezer haredi tanult főiskolán vagy egyetem, mára ez a szám meghaladta a tízezret. Ezzel együtt a házasodási életkor is későbbre tolódott, ma a 20 és 24 éves kor közötti harediek 44%-a házas, egy évtideze ez az arány 61% volt. “Korábban nem álltak a haredi fiatalok rendelkezésére világi képzettséget adó tanulási lehetőségek, így hamar házasodtak. Ma már számtalan, számukra is megfelelő oktatási program létezik, ezért sokan először végzettséget, vagy szakmát szereznek, és csak azután alapítanak családot.” – mondta Dr. Gilád Málách, a kutatás vezetője.

Haredi főiskolai hallgatók

zsido.com