Támadások kereszttüzébe került António Guterres, miután egy izraeli rádióinterjúban közölte, hogy egyértelmű számára: a rómaiak által, közel kétezer éve lerombolt jeruzsálemi Szentély a zsidók temploma volt.

A Máhmud Ábász vezette és a Palesztin Autonómiát irányító PFSZ (Fatah) terrorszervezet azonnal dühödten reagált az világszervezet részéről valóban meglepő, ám a történelmi tényekkel összhangban álló kijelentésre. Faiz Abu Ita, a Fatah egyik magas beosztású tisztviselője a palesztin televízióban válaszolt Guterres szavaira: “Ez a kijelentés dühítő és igazságtalan, etikai, humanitárius és politikai szempontból is. Támadás a palesztin nemzet ellen, és a megszálló hatalom iránti szimpátiáról tanúskodik”.

Ádnán ál-Huszeini, a Palesztin Hatóság Jeruzsálemért felelős minisztere azt is felrótta Guterresnek, hogy figyelmen kívül hagyta az UNESCO azon döntését, mely a Templom-hegyet kizárólag iszlám szent helyként nevezi meg. A miniszter arra is felszólította a világszervezet elnökét, hogy kérjen elnézést a palesztin néptől, hiszen “áthágott minden jogi, diplomáciai és humanitárius szokást, és átlépte főtitkári hatáskörét”.

Ábász szerint Guterres megingatta az elnyomott népek ENSZ-be vetett bizalmát, és magyarázattal tartozik kijelentéséért, mellyel “zöld utat ad Izraelnek, hogy további egyoldalú lépéseket tegyen Jeruzsálemmel kapcsolatban”.

António Guterres

A palesztin vezetés gyakran hangoztatja, hogy a Templomhegyen sohasem állt zsidó szentély, és a zsidó népnek nincs köze Izrael földjéhez. Ebben az sem zavarja őket, hogy az iszlám vallási felügyelet, a Waqf ezzel ellentétes álláspontra helyezkedett. 1925-ben a Templomhegyen működő muszlim szent helyeket felügyelő szervezet még büszkén állította, hogy a Szikladóm Salamon király egykori templomának helyén áll.  A hely szentségét magyarázó kiadványában a Waqf a következőket közli: “Vitán felül áll, hogy ezen a helyen állt Salamon temploma”. Ezt egy bibliai idézettel is alátámasztják, Sámuel próféta (arabul Nábi Számuel) könyvéből, mely szerint ezen a helyen épített Dávid, Izrael királya oltárt az Örökkévalónak. Egy korábbi cikkünkben arról is beszámoltunk, hogy a Szikladóm eredeti arab neve “Bét ál-Mákdisz”, azaz Szentély (Bét HáMikdás) volt, a zsidó templomra utalva.

Cipi Hotoveli, izraeli külügyminiszter-helyettes örömét fejezte ki Guterres szavai hallatán: “Hálás vagyok az ENSZ főtitkárának, amiért kiállt a Templom-heggyel kapcsolatos történelmi igazság mellett, mely a zsidó nép és Jeruzsálem közötti kötelékről tanúskodik. Nem lehet csak úgy elvágni a Jeruzsálem és Izrael népe között fennálló, a 3000 éves kapcsolatot.”

Kilátás a Templomhegyre

Forrás: Arutz7, ToI