Még egyszer: 900 milliárdért!

Az amerikai PepsiCo Inc. 3,2 milliárd dollárért megveszi az otthoni szódagépeket gyártó izraeli SodaStream International céget – jelentette a helyi média hétfőn.

A Pepsi darabonként 144 dollárért, a részvény pénteki tőzsdei záróértékénél 10,9 százalékkal magasabb árért vásárolja fel a cég összes részvényét. Az akvizícióra már mindkét vállalat igazgatótanácsa rábólintott. A tranzakcióról még szavazniuk kell a SodaStream részvényeseinek, és az ügyletet az illetékes hatóságoknak is jóvá kell még hagyniuk.

Az 1991-ben alapított SodaStream 3500 alkalmazottal havonta közel félmillió szódagépet gyárt, amelyeket negyvenhat országban értékesítenek szerte a világon.

A tranzakcióról beszámoló Index szerint a PepsiCo alighanem nagyon drágán vásárolt. A SodaStream éves szinten csak félmilliárd dollár körüli forgalmat produkál, és a bevételek és a profit növekedési üteme az elmúlt években már nem volt kiugró. A részvény árfolyama is csak az utóbbi fél évben lőtt ki, talán éppen a tranzakciós pletykák hatására – írja a kap, hozzátéve, hogy „a PepsiCo-nak nagyon kellett már egy pozitív, egy erőt és növekedést mutató bejelentés, a cég ugyanis intenzíven kereste a stagnáló, olykor szűkülő szódás italpiacról a kitörési pontokat. A társaság ugyan nem csak üdítőket, hanem mindenféle egyéb élelmiszert is gyárt, de az elmúlt évtizedben kevésbé volt sikeres, mint a nagy vetélytárs Coca Cola, legalábbis ezt mutatja a tőzsdei befektetők értékítélete.”

A SodaStream felvásárlásával a 65 milliárd dolláros éves árbevételű PepsiCo a teljes éves profitjával egyenértékű tranzakciót kötött.

MTI/Index/zsido.com