Izrael askenázi főrabbija, Dávid Lau rabbi megtiltotta, hogy eltemessék egy olyan férfi édesanyját, aki 15 éve nem ad válólevelet a tőle külön élő feleségének.

A zsidó jog szerint a férj kötelessége getet, azaz hivatalos válólevelet adni a feleségének, ha bármelyikük a válás mellett dönt. Amíg ez meg nem történik, a nő férjezett asszonynak számít és nem házasodhat újra. Az olyan nőt, aki bármilyen oknál fogva nem kapja meg a válólevelét, águnának, azaz “leláncolt asszonynak” nevezi a hagyomány. A bét din, vagyis a vallási bíróság, illetve a zsidó államban az állami bíróság is különféle módszerekkel (például kiközösítéssel, pénzbüntetéssel, elzárással) kényszerítheti a vonakodó férjet, hogy getet adjon válni kívánó feleségének.

Jelen esetben a főrabbi igen drasztikus módszert választott: megtiltotta, hogy a férj elhalálozott édesanyját eltemessék. Az asszony az Egyesült Államokban hunyt el, a temetést pedig Izraelben akarták megtartani. A koporsó már meg is érkezett Izraelbe, ám a főrabbi utasításának megfelelően a temetésekért felelős szervezet, a Chevra Kadisa nem kezdte meg a temetés előkészítését. Ennek azért van különösen nagy jelentősége, mert a zsidó hagyomány megköveteli a halottak mihamarabbi eltemetését, és úgy tartja, hogy a holttest várakoztatása szenvedést okoz az elhunytnak. Izraelben így gyakran még a halálozás napján sort kerítenek a temetésre, akár a késő éjjeli órákban is.

“Ez az elmúlt évtized legsúlyosabb águná-ügye. A férj a törvényekkel ellenszegülve akadályozza meg, hogy a felesége új életet kezdhessen. Ráadásul a törvény ellenében ismét megnősült. Miután már minden létező lehetőséget kimerítettünk, kénytelen vagyunk arra utasítani a temetkezési egyletet, hogy tagadja meg a férj édesanyjának eltemetését mindaddig, míg a férj át nem adja a válólevelet. Reményeim szerint ez a lépés kikényszeríti a get átadását és a feleség újra szabad lehet, annyi év várakozás után” – mondta Lau rabbi.

Dávid Lau rabbi

Az Egyesült Államokban élő férj egyébként nem tervezte, hogy részt vesz édesanyja temetésén, mert félt, hogy letartóztatják az izraeli hatóságok.

Az águnák ügyét felkaroló vallásos szervezet, a Jád Láisá igazgatója, Pnina Omer üdvözölte a főrabbi döntését: “A vallási bíróság helyesen ítélkezett és nagy bátorságról tett tanúbizonyságot. A főrabbinak nehéz döntést kellett meghoznia, de az volt a legfontosabb számára, hogy segítséget nyújtson az águnának. Hihetetlen, hogy egy ilyen drasztikus lépéshez kellett folyamodni, hogy szabaddá válhasson egy leláncolt asszony. Ez az eset is azt bizonyítja, hogy meg kell találni a megfelelő megoldást a válólevél átadását visszautasító férjek ügyében”.

A leláncolt feleség

Az Egyesült Államok és Kanada Ortodox Rabbiegyesülete (UOR) által megfogalmazott hivatalos állásfoglalásban ez áll: “Miután a férj már 15 éve leláncolva tartja feleségét, ráadásul öt évvel ezelőtt, a törvény ellenében ismét megnősült, továbbá már megállapítást nyert, hogy megtagadja a válólevél átadását, még azután is, hogy egy amerikai bíróság kimondta a válást, a rabbinikus bíróság a zsidó törvények alapján úgy döntött, hogy megtagadja a férj édesanyjának zsidó temetőben való eltemetését egészen addig, amíg a férj át nem adja a válólevelet”.

Tüntetés a férj ellen

Az állásfoglalás azt is megemlítette, hogy a férj édesanyja is ellenezte a get átadását a feleségnek.

Az ítélet kihirdetését követően a férj bejelentette, hogy hajlandó átadni a válólevelet. A bíróság 20 000 dolláros letét befizetését írta elő a számára, majd engedélyt adott a temetésre. A get egyelőre nem érkezett meg a feleséghez, aki aggódik, hogy a kiszabott letét összege nem tartja vissza a tehetős rokonokkal rendelkező férjét attól, hogy továbbra is visszatartsa a válólevelet.

zsido.com

Forrás: jewishpress