Pekingi sliách: „Kezdünk visszatérni a rendes kerékvágásba”

Shimon Freundlich rabbi, a pekingi Chábád-központ vezetője örömmel számolt be arról, hogy lassan helyre áll a rend a kínai fővárosban és ismét normális életet élhetnek.

„A gyárak újraindultak, beindult az export, a külföldi országokba már el is jutottak a kínai termékek. A mindennapi élet kezd visszatérni a régi kerékvágásba, bár még sok kínai él karanténban, elsősorban azok, akik a közelmúltban tértek vissza külföldről” – monda a rabbi, aki hangsúlyozta, hogy a kínai kormány azért döntött a szigorú korlátozások fokozatos feloldásáról két hónap teljes leállás után, mert az emberek fegyelmezetten követik az előírásokat.

„A lakosság betartotta a szabályokat. A lakásunkat naponta vagy kétnaponta egyszer hagytuk el, és csak akkor, ha valóban jó okunk volt rá. Fontos megemlítenem, hogy a Kínában működő 13 Chábád-központ közül egyet sem érintett a járvány. Sőt, nem is volt olyan az ismerőseink között sem, aki megkapta volna a vírust. Ennek az az oka, hogy pontosan betartottuk a kormány és az orvosok utasításait és minden olyan intézményünket bezártuk, ahol sok ember szokott összegyűlni. Ez tette lehetővé, hogy idáig eljussunk” – tette hozzá.

„Az emberek természetesen még mindig maszkban járnak, de már sétálhatunk a parkokban, és az üzletek is kinyitottak. A nagyvárosokon kívüli területeken már az oktatás is beindult” – számolt be az örömteli fejleményekről a rabbi, és azt is elmondta, hogy az időjárásnak is szerepe van a fejleményekben.

„Bizonyos mértékig a melegebb, tavaszi idő is hozzájárult a javuláshoz. A vírus tulajdonképpen olyan élelmiszerhez hasonlít, mely, ha nem tesszük be a hűtőbe, akkor megromlik. A hidegben nőnek a vírus túlélési esélyei, ám ha meleg van, akkor az emberi testen kívül nehezebben marad fent. Ha hideg időben valaki köhög, vagy tüsszent egyet, a vírus hatvan másodpercen keresztül életben marad a levegőben. Melegben sokkal hamarabb megsemmisül. Ez azonban nem jelenti azt, hogy már elmúlt a veszély. A vírus még jelen van, így továbbra is elővigyázatosnak kell lennünk” – figyelmeztetett Freundlich rabbi.

A rabbi kiemelte, hogy a járvány számos tanulsággal is szolgál az egész világ számára: „A legfontosabb dolog az egység. A világtörténelem folyamán csak néhány olyan pillanat volt, amikor ilyen egység jött létre. Mindannyian azt éreztük, hogy mindenki része a történéseknek. Ilyen volt még a tóraadás, amikor az egész zsidó nép egy emberként és egy szívként létezett. Ezer évvel később, a purimi csoda idején a zsidók ismét egységbe forrtak, amikor Hámán ki akarta irtani az egész népet. Most újra olyan helyzetben találtuk magunkat, amikor az emberek elkezdték felfogni, hogy végesek a képességeink, és fel kell ismernünk, hogy egy nálunk hatalmasabb erő irányítja a világot. A Lubavicsi Rebbe azt tanította, hogy a történelem első karanténja Noé bárkája volt, amikor az Örökkévaló ráparancsolt Noéra: ’Menj a bárkába!’ Héberül a tévá szó jelöli a bárkát, amit úgy is fordíthatunk, hogy ’szó’. A Báál Sém Tov elmagyarázta, hogy ezért úgy is értelmezhetjük a tórai felszólítást, hogy ’Menj a szóba!’, azaz fordulj az ima és a tóratanulás felé, és ezek érdemében jó dolgok történnek majd. Az özönvíz után pedig így szólt Isten Noéhoz: ’Hagyd el a bárkát!’, tehát használja fel a tóratudását, és aszerint építse újjá a világot. Az általam vezetett Chábád-központban mindenféle zsidó megtalálható. Egyesek vallásosabbak, mások kevésbé. Gyakran előfordul, hogy az emberek csak a hasonlóan gondolkodók társaságát keresik, most azonban más a helyzet. Itt a lehetőség, hogy kapcsolatba lépjünk a másikkal, és kifejezzük a törődésünket és az aggodalmunkat. Ha így teszünk, egy jobb világot építhetünk fel, mert nem létezik hatásosabb fegyver a gyűlölet és a gonoszság ellen, mint a zsidó nép egysége” – mondta a rabbi.

 „A kínai emberek között is megerősödött a szolidaritás az elmúlt hónapokban. (…)  Felismerték, hogy törődniük kell egymással, és ezt példamutatóan gyakorolják is, és mindent megtesznek a másikért, még a teljesen ismeretlenekért is” – tette hozzá.

zsido.com

Forrás: Arutz7

  • Küldés emailben