A zenészlegenda a Hey Jude című slágerrel kapcsolatos vélekedést cáfolta meg. Nem azt énekli, hogy „Hé, zsidó”.

1968-ban, a Beatles Hey Jude címmel kislemezt jelentett meg, közelgő albumuk bemutatása előtt. A kislemez reklámját egy londoni hanglemezüzlet kirakatában helyezték el, hogy a járókelők hírt kapjanak az új anyagról.

A dal címe azonban sokak felháborodását váltotta ki. McCartney elmondta, hogy egy zsidó férfi még telefonon is felhívta, és megfenyegette, hogy a fiával vereti meg a Beatles tagjait a sértés miatt. A probléma az volt, hogy a női névként szereplő angol Jude szó németül olvasva zsidót jelent. A brit zsidók jelentős részét kitevő holokauszt-túlélők számára így bántónak tűnhetett a kirakatban elhelyezett „Hé, zsidó” felirat.

„Azt mondta a férfinak: Öregem, nyugodj már le, félreérted a dolgot. Ha meghallgatod a dalt, minden világos lesz. Ez csak egy név a dalban, nincs itt semmi probléma” – idézte fel a beszélgetést a zenész.

McCartney eleinte Hey Jules címmel írta meg a számot, mely John Lennon és első felesége, Cynthia Powell közös fiára, Julianra utalt. A dalszerző így akarta kimutatni támogatását a fiú iránt, akit megviselt szülei válása. Végül azonban Jude-ra módosította szöveget, és a dal általános értelmet kapott.

McCartney elmondta, hogy legkedvesebb szerzeményei közé tartozik ez a dal, melyet minden koncertjén előad, hogy közelebb hozza egymáshoz az embereket.

„Manapság, amikor egy kicsit sötét idők járnak, és az embereket megosztja a politika és más dolgok, különösen nagyszerű élmény azt látni, hogy egymásra találnak, miközben a Hey Jude-ot éneklik” – mondta.

McCartney-t egyébként nehéz lenne zsidóellenességgel vádolni, mert 2008-ban még az életveszélyes fenyegetések sem tántorították el attól, hogy Izraelben adjon koncertet. A BDS-mozgalom és a még radikálisabb Jewish Voice for Peace nevű szervezet szokásos tiltakozása és nyomásgyakorlása mellett halálos fenyegetéseket is kapott, de ő nem volt hajlandó engedni a zsarolásnak. „Kaptam életveszélyes üzeneteket, de akkor is elmegyek. Egyértelmű halálos fenyegetések is érkeztek hozzám, de nem adom meg magam. Nem vagyok hajlandó lemondani az izraeli fellépésemet” – nyilatkozta akkor Paul McCartney.

zsido.com

Forrás: Arutz7

Megszakítás