A Chábád-központ biztonsági kamerái azonosították az elkövető diákot.

Hersey Bronstein rabbi szíve majdnem kiugrott a helyéről, amikor egy rendőrségi közleményben azt olvasta, hogy a közeli iskolában 17 halálos áldozatot követelő gyilkosság elkövetőjét az általa vezetett Chábád-központtal szemben lévő gyorsétteremben tartóztatták le. Az FBI később elkérte a Chai Center biztonsági kameráinak felvételeit, és ezek alapján azonosították a 19 éves Nikolas Cruzt. A rabbi elmondta, hogy nagyon megijesztette a tény, hogy a gyilkos ilyen közel haladt el az általa vezetett intézmény mellett, de örült, hogy a felvételek segítették a nyomozók munkáját. “A központ kamerái által készített felvételek fontosak voltak a rendőrég számára. Erkölcsi kötelességemnek éreztem, hogy minden segítséget megadjak a számukra” – mondta a rabbi, aki 2005 óta dolgozik a dél-kaliforniai zsidó közösségben.

A Chai Központ mindössze 1.5 km-re fekszik a Marjory Stoneman Douglas gimnáziumtól, ahol a szörnyű mészárlás történt. Ahogy Parkland település, úgy az iskola diákjainak nagy része is zsidó. A diákok közül sokan vettek részt a Chábád-központ oktatási programjában és többeknek ott tartották a bár-micva vagy bát-micva ünnepséget. Az egyik zsidó áldozat, a 14 éves Alex Schachter családja Bronstein rabbit kérte meg, hogy szervezze meg a gyászoló házban a közösségi imákat a sivá, azaz a gyászhét idejére. “Kis közösség vagyunk, a tragédia mindenkit mélyen érintett. Mindenki ezzel foglalkozik” – mondta a rabbi.

Miután híre ment a lövöldözésnek, Bronstein rabbi a rendőrségi parancsnoki központtá és a hozzátartozók gyülekezőhelyévé alakított Marriot Heron Bay szállodába sietett. “Mindenkit átöleltem, és beszéltem a diákokkal, akiket busszal szállítottak a helyszínre” – mesélte Bronstein.

Másnap a környékbeli chábád rabbik egy közösségi emlékező szertartást rendeztek a város egyik parkjában, melyen 11 000 ember vett részt. Bronstein rabbi, mielőtt a színpadra lépett volna, hogy vigasztaló szavakat és zsoltárokat mondjon, telefonon beszélt Ted Deutch-csal, az amerikai képviselőház floridai képviselőjével és arra kérte, hogy tegyen tfilint, mert az imaszíjak az Istennel való kapcsolatot fejezik ki és védelmet nyújtanak a bajtól. “Azt mondtam: Ted, hozzunk több fényt a világba! Megtette, amit kértem, pedig 2 perc múlva már tv-interjút adott” – mondta a rabbi.

Bronstein rabbi megpróbált támaszt és vigaszt nyújtani az iskolában tanuló gyerekek szüleinek is. Elmesélte, hogy beszélt egy izraeli édesanyával, aki azért költözött családjával Floridába, mert rettegett az izraeli merényletektől. Úgy hallotta, hogy Florida egy kifejezetten biztonságos része az Egyesült Államoknak. Volt olyan diák is, aki a lövöldözést hallva a Chábád-központba futott, mert testvére épp ott vett részt egy foglalkozáson, és együtt várták meg, míg szüleik eljöttek értük. “Menedéket keresett a Cábád-házban, melyet jól ismert, hiszen nem sokkal korábban itt ünnepeltük a bát-micváját. Nem tudhatta, hogy a gyilkos is ugyanezt az utat tette meg a mészárlás után” – mondta Bronstein rabbi.

“Egy ilyen gonosz cselekedet után a Tórát kell iránytűnek használni, hiszen nincsenek szavaink a történtekre. Képtelenek vagyunk megérteni Isten tervét és okait a tragédiával kapcsolatban. Az egyetlen, amit most tehetünk, hogy összefogunk, megöleljük, erősítjük és támogatjuk egymást. Csak így leszünk képesek túljutni ezen a sötét időszakon” – mondta a rabbi.

zsido.com

Forrás: Chabad.org