Őexcellenciája Éric Fournier
Franciaország magyarországi nagykövete
 
Tisztelt Nagykövet Úr!
 
Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) nevében engedje meg, hogy kifejezzem mély megrendülésemet a Párizsban történt aljas és végtelenül gyáva terrortámadással kapcsolatban.
 
Fél évvel ezelőtt, amikor a szabadságellenes terror egy szerkesztőséget választott ki célpontul, hogy rajta keresztül az európai szabadságeszményt támadja meg, az egész szabad világ azt mondta, hogy je suis Charlie. Voltak olyanok, akik mégis azt kérdezték: lehet, hogy jobb lenne engedményeket tenni? Lehet, hogy ha korlátoznánk egy kicsit a szólás szabadságát, akkor nem provokálnánk a terroristákat?
 
A pénteki szörnyű események azonban ismételten bebizonyítják, hogy a terroristáknak nem lehet engedményeket tenni, nekik nem a szabadságunk kis része kell, hanem az egész. Ma mindannyian azt mondjuk, hogy nous sommes tous parisiens. Miközben osztozunk a párizsiak és Franciaország gyászában, biztosak vagyunk abban, hogy a szabadság fővárosát nem lehet értékeinek feladására kényszeríteni, és az önök sokszínű és toleráns nemzete megint legyőzi a zsarnok vad, bősz ölni kész rab hadát.
 
Szívből remélem, hogy ez a tragédia nem elbizonytalanítja Európát értékeiben, hanem megerősíti identitásában: mi vagyunk az a közösség, amelyben százmilliók élnek békében és szabadon egymás mellett, legyünk bármilyen származásúak mindannyian Isten képmására lettünk teremtve. Ezért is meggyőződésem, hogy a szabadság értékébe vetett bizalmunkat éppen a Végtelen Teremtőbe vetett hitünkkel kell megerősítenünk. Különösen akkor, amikor gyilkosok valamilyen Istenre hivatkozva mészárolnak le ártalmatlan embereket. A Talmud tanítása szerint a „Tan azért adatot, hogy éljünk, és nem hogy meghaljunk általa” – Az Örökkévalótól kapott élet és a szabadság közös értéke mindannyiunkat erősen össze köt.
 
Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség és a magam nevében is szeretném kifejezni őszinte részvétemet a francia nemzet felé.
 
Budapest, 2015. november 16.
 
Tisztelettel:
 
Köves Slomó
vezető rabbi
Megszakítás