Az áthelyezésről az előző elnök döntött, utódja viszont palesztin nyomásra visszalépett.

Luis Alberto Castiglioni külügyminiszter a döntést azzal indokolta, hogy országa hozzá akar járulni a térségbeli diplomáciai erőfeszítésekhez, a tisztességes és tartós béke érdekében. Válaszul Izrael bezárja a nagykövetségét Paraguayban és hazarendeli nagykövetét konzultációra.

A nagykövetség Jeruzsálembe helyezéséről még az előző elnök Horacio Cartes döntött (személyesen utazott el az átadásra), ám az utódja, Mario Abdo Benitez a palesztin külügyminiszter nyomására megváltoztatta a döntést. Rijad al-Maliki még az új elnök beiktatására is elutazott a dél-amerikai országba, állítólag ott és akkor egyeztek meg, csak eddig titokban tartották, hogy Izrael ne tudjon időben lépni – derül ki a haaretz.com cikkéből.

Rijad al-Maliki szerint a költözésről született döntés üdvözlendő, miután az szerinte összhangban van a nemzetközi joggal és a Biztonsági Tanács döntésével. A visszatáncolást nemzetközi áttörésnek nevezte a palesztin diplomácia szempontjából. Paraguay volt a harmadik ország, amely a nagykövetségét Jeruzsálembe költöztette.

zsido.com

Kép: haaretz.com

 

Megszakítás