Aktívan jelen van a zsidóság Panama közéletében, sokat tesznek a tudományos és kulturális fejlődésért is. Első zsinagógájuk alapításának évfordulóján az ország elnöke is megjelent.

Az ország elnöke is részt vett azon az ünnepségen, amin Panama első zsinagógájának 140 éves fennállásáról emlékeztek meg. Juan Carlos Varela a rendezvényen azt mondta, hogy a zsidó közösség sorsa összefonódott az országéval és mindig gazdagította azt. A Kol Sherith Israel közösség ünnepségén az elnök mellett több kormányzati tisztségviselő, diplomata és más vallások képviselői is megjelentek – olvasható a forward.com összefoglalójában.

Varela elnök felidézte, hogy az első zsidók a XIX. század közepén érkeztek és a kezdetektől aktívak voltak abban a törekvésben, hogy létrejöjjön egy új nemzet és egy független ország. 1899 és 1902 között zsidó önkéntesek is részt vettek az Ezer Napos Háborúban.

Juan Carlos Varela köszönetet mondott az ország nevében a zsidó közösségnek, minden zsidó családnak, amit kulturális, morális és vallási hagyományaikkal Panamáért eddig tettek és erre a jövőben is számítanak. Ezután a közösség vezetője Moises Abádi emlékezet meg azokról a zsidókról, akik meghatározó szerepet játszottak a közép-amerikai ország életében. A panamai zsidóság két elnököt és az ország himnuszának szerzőjét adta eddig az országnak. A Kol Sherith Israel 1976-ban jött létre és nem csak a zsidók ügyeivel foglalkozik, de szerepe volt a nemzeti szimfonikus zenekar és a panamai műszaki egyetem létrejöttében is.

Panamában jelenleg nagyjából 15 ezer zsidó él.

 

Kép: itongadol.com.ar