Hároméves oktatási csereprogramot írt alá Izraelben Palkovics László, oktatásért felelős államtitkár.

“Az izraeli oktatási minisztériummal született megállapodás egyik legfontosabb pontja a magyar felsőoktatási rendszer külföldi hallgatók irányába való kiterjesztése volt” – hangsúlyozta Palkovics László az egyezmény aláírása után az MTI tudósítójának. Hozzátette: az oktatás nagyon fontos eleme a két ország kapcsolatának, és egy nagyon jó, nyílt beszélgetés zajlott ezekről a kérdésekről az izraeli oktatási minisztérium képviselőivel, akik semmilyen felvetés megtárgyalástól sem zárkóztak el. Magyarország felajánlott ötven Stipendicum Hungaricum ösztöndíjat az izraeli hallgatóknak, amelyek közt BA és mesterképzés, valamint doktori és posztdoktori tanulmányok is szerepelnek, elsősorban agrár, műszaki és különböző kulturális területeken.

“A magyar állam célja ezekkel az ösztöndíjakkal, hogy akik Magyarországon szereznek diplomát, utána Magyarországot képviseljék a saját országukban: ez egyfajta befektetésnek tekinthető” – közölte az oktatási államtitkár. “És ennek akár olyan konkrét haszna is lehet a jövőben, hogy ha egy vízügyi szakterületen végzett diák hazajön Izraelbe, és elkezd vízgazdálkodási területen dolgozni, akkor ebbe várhatóan magyar cégeket is bevon, és ezzel a gazdasági kapcsolatok is fejlődnek” – tette hozzá.

Kiemelte: már ma is számos izraeli hallgató tanul fizetős egyetemeken, köztük nyolcszázan orvostudományi területen, az előbb említett ösztöndíjak azonban nem erre a képzésre vonatkoznak. A Magyarországon végzett orvosok igen sikeresek, Izraelben kilencvenhat százalékuk eredményesen teszi le a diplomájuk honosításához szükséges helyi vizsgát, míg ez az arány a német egyetemeken végzetteknél csak hetven, a román egyetemeknél pedig harminc-negyven százalék körül alakul.

Az újabb hároméves oktatási megállapodás kiemelten foglalkozik a holokauszt magyarországi oktatásával is, tovább folytatják a Jad Vasem intézettel közös egyhetes történelemtanári továbbképzést, amelyen eddig ötszáz magyar oktató vett részt.   

A megbeszéléseken több más kérdést is megtárgyaltak, köztük az izraeli kormány külföldi zsidó iskolákat támogató programjának magyar alkalmazását is, amely főként a Wesselényi utcai ortodox vallásos iskolánál jöhet szóba. Ezt az intézményt a magyar állam egy kormányrendelet alapján már ma is támogatja, és szeretnék, ha a tartalmi kérdésekben Izraelből kapnának segítséget.

Palkovics László elmondta, hogy kiválóan működik a két ország egyetemei közti együttműködés, amelyben az izraeli felsőoktatási tapasztalataiból Magyarország sokat tanulhat elsősorban a start up kultúra fejlesztéséről, a hallgatók kezdeményezési kedvének felélesztéséről.

Az államtitkár ismertette a zsidó kultúra megjelenítését a központi tankkönyvekben, amelynek tartalmát egy tizenhat zsidó szervezetet képviselő kerekasztal dönti el. Azt is közölte, hogy a jövőben a pedagógusképzés reformjával szeretnék még érzékenyebbé tenni az oktatókat a zsidóság kérdéseivel kapcsolatban, és ehhez is számítanak az izraeli szakmai segítségre.

Megbeszéléseik jellemzésképpen elárulta, hogy más országokhoz képest Izraelben sokkal erősebbnek látta az érdeklődést, és a tárgyaláson az is különleges volt, hogy az asztalnál három magyarul tudó izraeli szakember is ült a túloldalon. “Beszélni már nehezen tudtak, de magyarul fogadtak bennünket a minisztériumban, ahol nyilvánvalóvá vált, hogy a  két ország nagyon sok kérdésben hasonlít egymásra” – hangsúlyozta az oktatásügyi államtitkár.

MTI/zsido.com