Elfogadták a zsidó polgármester meghívását a szukoti sátorba. Azóta nem tudni róluk semmit.

A Palesztin Hatóság rendőrsége letartóztatott négy arab férfit, akik megjelentek Efrát polgármesterének ünnepi sátrában. A Jeruzsálemtől délre fekvő városban a vendégek között magas rangú katonák és rendőrök is voltak, ezért a palesztin média úgy számolt be az eseményről, mint „csecsemőgyilkosok” találkozójáról. A letartóztatottak hol- és hogylétéről azóta sem érkezett információ.

„Tegnap – zsidók és muszlimok – együtt ültünk a szukában. Ettünk, ittunk, beszélgettünk, megvitattuk mindennapi ügyeinket, tettünk azért, hogy jobb és békésebb szomszédság alakuljon ki a jövőben. Ma pedig a Palesztin Hatóság vallatja arab vendégeinket. Akik az izraeli kormányt arra akarják kényszeríteni,  hogy a Hatósággal tárgyaljon, vegyék észre, hogy éppen a palesztin vezetés tesz meg mindent azért, hogy ne legyen béke közöttünk. Ők azok, akik gyilkosokról neveznek el közterületeket, és ők tartóztatnak le olyan arabokat, akik zsidó szomszédaikkal ülnek le egy kávéra és a békés együttélésről beszélgetnek.” – mondta Oded Revivi, Efrát polgármestere.

Efrát Gus Ecion központjában fekszik, mely terület számtalan terrorcselekménynek volt helyszíne.  A kisváros közelében több arab falu fekszik, melyek lakóival a feszültségek ellenére rendezett a viszonyuk. A város több mint ezer arab munkavállalónak biztosít megélhetést, mentőállomásának szolgáltatásait a falvak lakossága is igénybe veszi.

„Nagyrabecsülésemet szeretném kifejezni azon szomszédjaim számára, akik nem féltek eljönni tegnap a sátramba, és szívesen vállalták a közös fényképeket is, hogy megmutassák a világnak: elég bátrak a békéhez is” – tette hozzá Revivi.

Mivel a letartóztatott arabokat még mindig nem helyezték szabadlábra, az efráti polgármester szombat este felhívást intézett a Palesztin Hatósághoz: „Felszólítom a Palesztin Hatóságot, hogy azonnal engedje szabadon szukoti vendégeimet. Abszurdum, hogy a Palesztin Hatóság bűnként értékeli a zsidókkal való kávézást. Azokat a kezdeményezéseket, melyek a népek közti együttműködést és békét szolgálják, nem elhallgattatni, hanem bátorítani kell. Eljött az ideje, hogy a Palesztin Hatóság feltegye magának a kérdést, hogy tényleg jobban szeretné-e szítani a konfliktus lángját ahelyett, hogy azon dolgozna, hogy összehozza az embereket.”

Az önmagát „béketábornak” nevező, Izraelt minden lehetséges fórumon besározó „emberjogi szervezetek” eddig még nem tiltakoztak a Palesztin Hatóságnál a palesztin férfiak fogva tartása miatt..

Forrás: Arutz7 és Arutz7