Az Izrael-ellenes bojkott miatt palesztinok vesztik el a munkahelyeiket.

A Jerusalem Center for Public Affairs nevű szervezet a bojkott mozgalom hatásaival foglalkozó könyvet adott ki, és konferenciát szervezett, melyre egyaránt hivatalosak voltak izraeliek és a Palesztin Hatóság területén élő arabok is.

„A denormalizáció legyőzése – közös palesztin és izraeli elképzelések egy új béketervhez” címet viselő könyvben kilenc érintett számol be a bojkottot képviselő szervezetek tevékenységének következményeiről.

Nábil Báserát a SodaStream cégnél gyárigazgató, aki a BDS kampánya miatt több száz arab munkásától volt kénytelen megválni. „A BDS-mozgalom a munkámat és a megélhetésemet veszélyeztette. Több száz munkavállalótól pedig elvette a megélhetését, amikor be kellett zárni a „zöld vonalon” kívül fekvő, Misor Ádumimban működő üzemet.” A külföldön is népszerű SodaStream amerikai és európai nyomásra döntött úgy, hogy áttelepíti a termelést a „zöld vonalon” belülre, miután a BDS aktivistái lejáratókampányt folytattak a cég ellen. A döntés következtében több száz palesztin dolgozó vált munkanélkülivé, miközben a BDS  hivatalos álláspontja az, hogy tevékenységük a palesztinokat segíti. Az utcára került emberek egy része a magas munkanélküliséggel küzdő Palesztin Hatóság területén próbált munkát vállalni. Ha sikerrel is jártak, anyagilag komoly veszteség érte őket, mert az izraeli cégeknél a palesztinok is az izraelieknek járó fizetést és szociális juttatásokat kapják. Sokan a mai napig nem találtak állást, és nem kevés azok száma sem, akik elhagyták az országot, hogy külföldön próbáljanak szerencsét.

Nádiá Álus, a Júdeában és Somronban is számos egységet üzemeltető Rámi Lévi élelmiszer üzletláncban dolgozott 13 éven keresztül, és így foglalta össze gondolatait a bojkottszervezetekről: „Én a BDS ellen vagyok. Mit tettek értünk? Rengeteg pénzük van, amit a maguk hasznára fordítanak. Én egy fillért sem láttam tőlük. Amijük van, azt magukra költik. Azt sem értem, hogy miért adakoznak világszerte a Palesztin Hatóság számára, amikor az egyáltalán nem teremt számunkra új munkahelyeket”.

A bojkottot lelkesen támogató Palesztin Hatóság egyébként szintén sokat veszít minden egyes sikeres BDS akcióval, mert megsarcolja az izraeli vállalatoknál dolgozó palesztin munkásokat, akiknek havonta 1000 sékelt (75 000 Ft) kell átadniuk számára a fizetésükből. Ha megszűnik egy izraeli vállalat, vagy áthelyezi telephelyét a hatnapos háború előtt határok mögé, a sarcból befolyó összeg is jelentősen megcsappan.

„A Hatóság egyfelől beszedi ezt a pénzt, másfelől bel- és külföldön egyaránt támogatja a bojkottmozgalmat. Az lenne a logikus, ha a SodaStreamet és a hozzá hasonló cégeket támogatnák, melyek palesztinokat alkalmaznak, mert akkor nőne a bevételük. Ehelyett azonban büntetnek bennünket, hagyják, hogy elveszítsük az állásunkat és nem törődnek azzal, hogy ez milyen következményekkel jár a palesztin gazdaságra nézve” – mondta Báserát.

A palesztinok körében kedveltek az izraeli cégek, mert sokkal magasabb fizetést és kedvezőbb juttatásokat kínálnak, mint a palesztin kézben lévő vállalatok. Az anyagi biztonság pedig, bár nem old meg minden konfliktust, mindenképpen fontos szerepet játszik a béke elérésében.

„Az ipari parkok nyitottak mindenki számára. Bár izraeli irányítás alatt állnak, mindenki számára kínálnak munkalehetőséget. Egyre több olyan palesztin vállalkozó van, aki ezekben az ipari parkokban nyit céget. Az egy munkahelyen dolgozó izraeliek és palesztinok között személyes kapcsolat jön létre, és ez segít a sztereotípiák lebontásában ” – mondta Dr. Dani Tirca.

„Az izraeliek és a palesztinok gyakran ugyanabban a munkakörben dolgoznak, ugyanabban a beosztásban. Ez alkalmat ad arra, hogy megismerjék egymást, és emberi párbeszédet folytassanak egymással. Éppen ez az elem hiányzik a béketervekből: a béke építői.” – tette hozzá Muhámmád Dázsáni Dáudi professzor.

Ő volt az az oktató egyébként, akik eltávolítottak a rámállái Ál-Kudsz Egyetemről, és életveszélyesen megfenyegettek, miután tanulmányi kirándulásra vitte hallgatóit Auschwitzba. A hivatalos palesztin álláspont tagadja, vagy erősen relativizálja a holokausztot – a Hatóság vezetője, Máhmud Ábbász e témában írta doktori értekezését.

„Amit én tapasztaltam, az nem valamilyen kísérlet vagy próbálkozás az együttműködésre és a toleranciára, hanem valódi békés és baráti kapcsolat az izraeli és a palesztin munkavállalók között” – mondta Daniel Birnbaum, a SodaStream igazgatója.

zsido.com

Forrás: JPost