Az Izraeli Labdarugó Szövetség panaszt tesz a FIFA-nál.

A tervek szerint barátságos meccset játszott volna Argentína és Izrael nemzeti válogatottja a hétvégén Jeruzsálemben. Argentína már a múltban is több alkalommal játszott felkészülési meccset Izraelben az éppen aktuális világbajnokság előtt.

Pár napja azonban a Palesztin Labdarúgó Szövetség megfenyegette Messit. A Tot El Camp nevű rajongói oldal híre szerint a szövetség elnöke a következőt nyilatkozta: „Arra kérjük Messit, hogy ne lépjen pályára Izrael ellen. Ha mégis játszana, mindenki égesse el a mezét. Ha mégis játszana, kampányt fogunk indítani az Argentin Szövetség ellen. Messinek nagyon sok rajongója van az arab és muszlim világban, mindenkit arra kérünk, hogy égesse el a mezét, a posztereit és mindent ami vele kapcsolatos, ha pályára lép.”

Bár a világ legjobb játékosa által vezetett argentin válogatott minden bizonnyal legyőzte volna az izraeli csapatot, amit akár meg is ünnepelhettek volna a palesztinok, a Messinek küldött fenyegetés beleillik abba a törekvésbe, amely magát Izraelt akarja delegitimálni. A nemzetközi BDS-mozgalom évek óta támadja azokat a sztárokat, legyenek zenészek vagy színészek, akik fellépnek Izraelben. Éppen ezért téves az a több helyen megjelent magyarázat, miszerint a palesztinok fenyegetését az váltotta ki, hogy áthelyezték a meccs helyszínét Jeruzsálembe. Tel-Avivban koncertet adó énekesek hasonló nyomást kénytelenek elviselni régóta.

Az argentin szövetség mára virradóra végül lemondta a hétvégi barátságos találkozót. A döntéshozók feltehetően el akarták kerülni, hogy a felkészülés utolsó szakaszát konfliktus zavarja meg, amely elvonja a játékosok figyelmét a közeledő világbajnokságról.

Az Izraeli Labdarugó Szövetség ma reggel bejelentette, hogy hivatalos panaszt tesz az ügy miatt a FIFA-nál. A szövetség úgy látja, hogy a palesztin szervezet elnöke által megfogalmazott fenyegetés túl ment minden határon. Az izraeli államfő szomorúságának adott hangot a mérkőzés elmaradása miatt, a palesztinok viszont győzelemnek tartják a fejleményeket.

zsido.com

Megszakítás