A WHO és az ENSZ humanitárius ügyekért felelős osztálya (OCHA) eddig több millió dollárt utalt át a palesztinok számára a koronavírus elleni harc finanszírozásához. Egy nonprofit szervezeteket vizsgáló alapítvány azonban feltárta, hogy a pénz jelentős része terrorcsoportokhoz köthető szervezeteknél landol.

A pénzt Kanada, az Európai Unió, Franciaország, Németország, Írország, Kuvait, Norvégia, Svédország és az Egyesült Királyság biztosítja.

Az NGO Monitor vizsgálata során kiderült, hogy a támogatásból több olyan szervezet is kapott, melyek a Népfront Palesztina Felszabadításáért (PFLP) nevű, számtalan gyilkosságért felelős terrorszervezethez tartozik. A PFLP-t nemcsak Izraelben, hanem az Európai Unióban, az Egyesült Államokban és Kanadában is terrorszervezetként tartják számon. Igaz, képviselői ettől még népszerű előadók az Európa Parlamentben és más uniós intézményekben.

A közelmúlt egyik legtragikusabb terrortámadását is e csoport tagjai hajtották végre. Ennek során egy kiránduló izraeli család mellett robbantottak bombát. A 17 éves Rina Shnerb életét vesztette, egyik testvére és édesapja súlyos sérüléseket szenvedett.

A terrorszervezethez kapcsolódó csoportok olyan, jól hangzó neveket kaptak a Palesztin Autonómiában, mint az Egészségért Munkabizottság, a Mezőgazdasági Munkabizottságok Egyesülete, a Palesztin Nők Bizottságainak Egyesülete vagy az Emberi Jogok Palesztin Központja.

A kutatás során kiderült, hogy a fent említett merénylet finanszírozásáról a Mezőgazdasági Munkabizottságok Egyesületének igazgatója, Szamer Arbid és az Egészségért Munkabizottság gazdasági vezetője, Walid Hanatse gondoskodott. Ez utóbbi szervezetről egyébként korábban már az Egyesült Államok legnagyobb segélyszervezete, az USAID is kiderítette, hogy a PFLP „egészségügyi osztályaként” működik. A merényletben való közreműködése miatt Hanatse egyébként már izraeli börtönben ül.

Az NGO Monitor által közreadott jelentésből az is kiderül, hogy a problémás szervezetek támogatása mellett olyan csoportoknak is bőven jut az ENSZ támogatásából, melyek profilja teljesen idegen a vírus elleni küzdelemtől és a COVID-19 segélyt gyakran Izrael-ellenes politikai tevékenységükhöz használják fel.

A világszervezet közleménye szerint a dollármilliók célja, hogy a „közegészségügyi kihívásokra és az ezek következtében fellépő humanitárius problémákra adjon választ a Nyugati Parton, Kelet-Jeruzsálemben és a Gáza-övezetben”. Ehhez képest olyan politikai akciók számára is osztottak a pénzből, mint például egy 18 civil szervezet által készített, Izraelt elítélő nyilatkozat, izraeli ellenőrzőpontok megszüntetése érdekében írt levelek, illetve különböző, palesztin civil szervezetek által megjelentetett sajtóközlemények.

Az egyik, vírustámogatási pénzből honorált, meglehetősen semmitmondó levélben az Izraeli Emberi Jogok Szövetsége követeli a Beni Ganz vezette Kék-Fehér párttól, hogy „váltsa be a demokratikus intézmények és a jogállamiság védelmére tett ígéreteit”. A járvány elleni harchoz ennek sincs semmi köze, inkább a támogatás átcímkézéséről van szó, hogy jogcímet teremtsenek a különböző politikai mozgalmak támogatásához.

Az NGO Monitor alapítvány elnöke, Gerlad Steinberg professzor a következőt fűzte a vizsgálat eredményéhez: „A kimutatásaink bepillantást engednek a válsághelyzetekben kiutalt humanitárius segélyek valódi felhasználásról és az ezt kísérő problémákról. Úgy tűnik, hogy az OCHA valód célja a vele szövetséges nonprofit szervezetek támogatása különféle címszavak alatt, nem pedig a valóban szükséges humanitárius segítség biztosítása.”

zsido.com

Forrás: JPost